VSTV

U maju o mogućem poništenju konkursa za glavnog tužioca

Sa sjednice: Promjena i bodovanja kandidata za rukovodeće pravosudne funkcije

Piše: E. HALIMIĆ

19.4.2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na redovnoj sjednici u maju odlučit će hoće li biti poništen konkurs za poziciju glavnog državnog tužioca, rečeno je jučer na sjednici ovog tijela.   

Kako je novinarima pojasnio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, na sljedećoj sjednici bit će predložen konačni tekst novog i unaprijeđenog poslovnika VSTV-a, koji će sasvim sigurno biti usvojen.

Suštinska promjena

- Ali, pojavilo se pitanje da li se zbog promjene u poslovniku moraju ponoviti konkursi koji su raspisani za rukovodeće funkcije. Na sljedećoj sjednici, istovremeno s konačnim prijedlogom poslovnika, razmatrat ćemo moguće poništenje sadašnjih konkursa za rukovodeće pozicije - pojasnio je Tegeltija.

On smatra da je besmisleno vršiti izbor za tako važne rukovodeće funkcije u pravosuđu po starom poslovniku, kad su već usvojili nova pravila o imenovanjima.

- Razmatrali smo i pitanje ukupnog broja bodova koje neko može dobiti na intervjuu. Sad 80 posto ocjene čine bodovi za radne rezultate kandidata, a 20 posto ocjena koju kandidat dobije na intervjuu. Prijedlog je da se poveća broj bodova koje kandidati za rukovodeće pozicije u pravosuđu mogu dobiti na intervjuu na ime rukovodnih vještina, i to za deset bodova. Prihvatili smo takav stav pod uslovom da uvedemo ograničenje u pogledu minimalnog broja bodova koje kandidat mora dobiti za radne rezultate da bi uopće bio konkurentan – istakao je Tegeltija.

Novi članovi

Na jučer održanoj sjednici donesena je i odluka o raspisivanju konkursa za izbor dva člana VSTV-a, a zbog isteka mandata predsjedniku Milanu Tegeltiji i članu Slavi Lakiću.

- Procedure se provode unutar zajednica koje kandiduju predstavnike u VSTV. Gospodin Lakić je predstavnik Federalnog tužilaštva i njega biraju svi tužioci u FBiH. Ja sam predstavnik sudija osnovnih, okružnih i privrednih sudova RS. Oko 400 sudija birat će svog kandidata, među kojima ću biti i ja. Kandidati će prvo biti birani za člana VSTV-a, a nakon toga ide se u izbor rukovodstva VSTV-a – pojasnio je Tegeltija.

Upitno finansiranje procesuiranja ratnih zločina? 

Tokom jučerašnje sjednice, potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača postavila je pitanje jesu li osigurana sredstva za nastavak procesuiranja predmeta ratnih zločina, odnosno sredstva za plaće istražitelja, stručnih saradnika koji pomažu ovom procesu.

Direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić pojasnio je da su sredstva osigurana do 2019. godine te da se za daljnje finansiranje vode pregovori.

Također, VSTV je podržao izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa da svi predmeti budu završeni do 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.