APSURDI

Bratunčanin priveden zbog potrage policije RS iz 1993.

GP Višegrad: Po čijem je nalogu 70-godišnjak izveden iz autobusa

Piše: A. HADŽIĆ

20.4.2018

Da je država BiH mjesto opće pravne nesigurnosti njenih građana, pokazuje i slučaj 70-godišnjeg R. D. iz Bratunca, koji je prekjučer na graničnom prijelazu Višegrad izveden iz autobusa koji je vozio bh. turiste u Tursku i zadržan u prostorijama Granične policije.  

On je bio osumnjičen da je tokom proteklog rata počinio ratni zločin na području općine Bratunac.

Na slobodi

Advokatica Mirna Delalić iz Tuzle, kojoj se obratila porodica R. D. neposredno nakon što ga je policija izvela iz autobusa, kazala nam je da je njen klijent, nakon što je noć proveo u prostorijama Granične policije, jučer pušten na slobodu, a da mu niko nije mogao reći šta je skrivio i zašto mu je onemogućen nastavak putovanja na koje je sa suprugom bio krenuo.

- Sedamdesetogodišnji R. D. dosta je narušenog zdravlja, nije bio uhapšen ni zadržan po potjernici nekog suda, već je za njim, navodno, još 1993. godine bila raspisana policijska potraga, bez tačnog opisa djela koje mu se stavlja na teret. Nakon upornog traženja, ispostavilo se da je predmet u kojem se spominje i ime R. D. trenutno u Tužilaštvu BiH. Nevjerovatno je da ovaj predmet stoji punih 25 godina, a da R. D., koji ima uredno prijavljenu adresu u BiH i do sada je bezbroj puta putovao u inostranstvo, nikad nije obaviješten da se protiv njega vodi bilo kakav postupak, niti je kad pozivan na saslušanje - kazala nam je advokatica Delalić.

Dodala je da je i ovaj slučaj dokaz opće pravne nesigurnosti građana BiH.

Aktivirani spiskovi

Hapšenje R. D. potvrdilo je informacije koje govore da su, u namjeri da se što više Bošnjaka stavi pod sumnju da su počinili ratni zločin nad pripadnicima srpske nacionalnosti u Podrinju, u posljednje vrijeme aktivirani ratni policijski spiskovi na osnovu kojih su pojedine osobe, bez dokaza, sumnjičene za navodne zločine.

Također, saznajemo da je pripadnicima Granične policije iz Tužilaštva BiH, nakon što su tražili uputstvo o daljnjem postupanju sa R. D., sugerirano da samo „uzmu izjavu i puste ga kući“. O tome što je čovjek bez ikakvih dokaza onemogućen da nastavi putovanje, što je zbog svega doživio težak stres, za sada nema zvanične reakcije.

Na meti i preživjeli Srebreničani

- Imamo informacije da su u posljednjih nekoliko mjeseci u kompjuterski sistem Granične policije ubačena imena osoba sa tzv. potraga koje je policija RS izdavala tokom rata za građanima BiH.

Posebno su na meti preživjele žrtve genocida u Srebrenici. Po čijem se nalogu to radi, na osnovu kojih dokaza neko ljudima oduzima pravo na slobodu kretanja kako je to učinjeno Bratunčaninu R. D., na ova pitanja će neko u državi morati odgovoriti ili će uslijediti tužbe protiv državnih organa koji ovo rade - kazala nam je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žene Podrinja“ iz Bratunca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.