LIČNOST SEDMICE

Pogled samo naprijed

Piše: S. NUMANOVIĆ

21.4.2018

Ugledni finansijski dnevni list „Financial Times” pobjedu Mila Đukanovića ocijenio je kao uspjeh proevropske politike. List je u svojoj analizi ocijenio da se Crna Gora pod vodstvom ovog čovjeka stabilno kreće prema Evropskoj uniji.

Ekonomski pokazatelji

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond ocjenjuju da je ekonomija ove države "na izlazu iz tranzicije", te da je životni standard u kategoriji "viših srednjih prihoda". Ako bismo ove kategorije upoređivali sa stavovima ovih finansijskih institucija kada je BiH u pitanju, bilo bi nas baš sramota.

Đukanović je na čelu Demokratske partije socijalista. Ova stranka bi uskoro mogla ući u četvrtu deceniju kako je na vlasti.

Od jedne od najsiromašnijih republika bivše Jugoslavije Crna Gora je došla do najmlađe članice NATO saveza i predvodnik je utrke za članstvo u EU. Put Crne Gore od periferije do prve pozicije bio je trnovit i s teškim kontroverzama. Ova država i njen lider imali su tešku ratnu hipoteku. Ona je i dalje tu. Zločini se ne zaboravljaju.

No, pragmatični Đukanović uspio je naći častan izlaz. Bošnjaci, njih desetak posto, ponosni su državljani Crne Gore. Je li im dobro? Moglo bi biti puno bolje! Jesu li riješili sve probleme? Daleko od toga! Je li im bolje nego nama u BiH? Ma jeste!

Bošnjaci su u Crnoj Gori etablirani u sve državne institucije, bitan su faktor, nekad u neugodnoj poziciji "presuditelja" na koju će stranu ta država i - dobro se nose. Sigurno je da bi se u BiH moglo naći puno onih koji bi svašta loše mogli reći i o Crnoj Gori, a i o Đukanoviću. Ali, prije nego što bilo šta kažemo, pogledajmo u naše dvorište.

Ruski utjecaj

Đukanović je svoje uredio. I za to prima politička i svaka druga priznanja Zapada. Redovni je gost tamošnjih institucija. Viđa se i komunicira s bitnim facama, drži govore i predavanja i - opet - prima priznanja i komplimente. I to sve uprkos snažnoj vjetrometini kojoj je izložen. Bez ustezanja je priznao Kosovo i navukao, ko zna koji put, bijes Beograda na sebe.

Nije "ni trepnuo" kada je odlučio da država ide u NATO! Rusi su mu, preko Srbije (i uz pomoć Beograda), spremili državni udar i likvidaciju! Majstorski je to izbjegao. U materijalima koje je njegova obavještajna služba prikupila zvaničnom Beogradu je dostavio dokaze da se likvidacija spremala i Aleksandru Vučiću. Čak ni on nije dovoljno dobar za (pro)ruske snage!

Iako je bez pompe "počistio" ruski utjecaj u svojoj državi, Rusi su i danas brojni gosti i jaki investitori u Crnoj Gori. Kako je sve to i još mnogo toga uspio, samo on zna. S novim petogodišnjim mandatom njegova država je osigurala novu fazu stabilnosti i progresa. Naravno, ne bez rizika. Ali, ni tu on nema zadrške. Samo gleda naprijed.

Umjesto da frustrirani "lajemo na nebo", mogli bismo i od Đukanovića svašta naučiti.

Stabilan rast ekonomije 

Iako nije članica eurozone, Crna Gora već odavno koristi euro kao platežno sredstvo.

Puno ulaže u infrastrukturu i ubrzano gradi prvi autoput koji će sjever te zemlje (i Srbiju) spojiti s morem. BDP je premašio 35 milijardi dolara. On raste po stopi od 3,2 posto, što je jedan od najboljih rezultata na ovom prostoru. Po glavi stanovnika iznosi oko 5.500 dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.