YIHR

Odlikovanja dodijeljena ratnim zločincima su uvreda za žrtve

S.KURT

22.4.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske (YIHR) zatražila je od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da oduzme odlikovanja ratnim zločincima Dariju Kordiću, koji je 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Ahmićima, Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću.

Politička odgovornost

- Odličja na ratnim zločincima su uvreda za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima – ističe Nikola Puharić iz YIHR-a i dodaje da su još početkom godine zatražili od Državnog povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri uredu predsjednice Hrvatske da se ovo pitanje razmatra.

Kako odgovor nikad nije stigao, upravo su ovih dana, pred godišnjicu obilježavanja zločina u Ahmićima, ponovili svoj zahtjev, mada ne vjeruju da će u bliskoj budućnosti zvanična hrvatska vlast učiniti taj korak.

- Naše je da tražimo, bez obzira ko je na vlasti. Uvijek očekujemo isto, da država poštuje ljudska prava, njeguje civilizacijske vrijednosti i vladavinu prava – kaže Puharić.

Dodaje da hrvatska javnost ni danas nema potpune informacije o ratu u BiH, posebno o počinjenim ratnim zločinima. No, ističe, ko god bio na vlasti, izbjegava preuzeti političku odgovornost za „zločinačku politiku vrha Republike Hrvatske 1993.-1994.“.

- U Hrvatskoj još nije došlo do distanciranja od te politike, kao ni njene jasne osude. Što se tiče zadovoljenja pravde za žrtve, situacija je izrazito loša. Podsjećamo da je još vlada Zorana Milanovića prekinula suradnju s BiH po pitanju procesuiranja ratnih zločina – ističe Puharić.


Hrvatski narativ

Kaže da njegova generacija, mnogi su rođeni i nakon ratova u regionu, odrasta na ratnim pričama.

- Stalno smo izloženi pričama o ratu, prije svega dominantnom hrvatskom narativu, koji se zapravo ne može sasvim slobodno propitivati i to je velik problem. No, ima i mladih koji promišljaju činjenice o ratovima, uočavaju da postoji više verzija priče o istoj prošlosti pa kritički propituju te događaje - ističe.


Jahanje na valu nacionalizma

Političke elite, dodaje, odgovorne su što se danas na prostoru bivše Jugoslavije zločinci slave, dočekuju na aerodromima, dobivaju priznanja, političke funkcije, ugled u društvu.

- Politika se nije odgovorno suočila s prošlošću, već su nastavili jahati na valu mržnje i nacionalizma kojim se održavaju na vlasti. Sve dok političari šalju poruke da su ratni zločinci heroji, mir u našem društvu trajno je ugrožen – zaključuje Puharić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.