FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

U vrijeme spektakularne Cacine dženaze šutke je ispraćeno ubistvo Ugljena

Faksimil teksta magazina „Dani” otprije 18 godine: Kome je smetao Nedžad Ugljen?

Piše: E.D.A.

23.4.2018

U tekstu Vildane Selimbegović u „Danima” od 20. oktobra 2000. godine doneseno je i još jedno u nizu podsjećanja na ubistvo Nedžada Ugljena, drugog čovjeka nekadašnje bošnjačke tajne službe (AID), koje je izvršeno u Sarajevu 28. septembra 1998. godine, a ni do danas nije razriješeno.

Otmica Herende

- Nekako u vrijeme spektakularne dženaze Mušana Topalovića Cace, šutke je ispraćeno ubistvo Nedžada Ugljena, pomoćnika direktora AID-a. Krivci ni danas nisu pronađeni. Pola godine ranije, AID je potresla još jedna afera: otmica Nedžada Herende. Danas se reaktivira suđenje Edinu Garapliji, osumnjičenom za ovu otmicu - objavili su „Dani” 20. oktobra 2000. godine, otvarajući na taj način dosje „Ugljen”.

Tekst počinje podatkom da je pod protokolarnim brojem 04-2/19.2-875 od 29. avgusta 1996. godine Generalštab ARBiH, Uprava Vojne bezbjednosti, zabilježio svoja saznanja o Nedžadu Herendi, demobilisanom pripadniku MUP-a R/FBiH koji je "navodno otet, fizički zlostavljan, s pokušajem ubistva i ispoljenim interesima otmičara prema navodnim aktivnostima gosp. Ugljen Nedžada, Bakira Alispahića i Envera Mujezinovića”.

Razlog je činjenica da je 29. juna 1996. ova Uprava telefonskim pozivom "gosp. Muzurovića, rukovodnog radnika kriminalističke uprave MUP-a R/FBiH, obaviješten da je u bolnički centar 'Koševo' dovezen izvjesni Herenda, ranjen u nogu i glavu, i koji tvrdi da je nad njim izvršena otmica, te je rekao da je on bezbjednjak.

Odlazak u posjetu

Provjerom u evidencijama OSVB 1. Korpusa utvrdili smo da u SVB 1. Korpusa nema angažovanih pripadnika ŠVB sa prezimenom Herenda, te smo o ovom odmah obavijestili gosp. Muzurovića koji nam je tom prilikom tražio broj USVB GŠA kako bi i nadležne iz USVB GŠA ARBiH obavijestio o navedenom slučaju"?!

No, nije samo Muzurović bio zbunjen pitanjem "čiji je Herenda": nedugo zatim, izvještava Uprava Vojne bezbjednosti, telefonira radnik AID-a Izet Ličina obavještavajući Armiju o istom događaju?! Uprava vojne bezbjednosti donosi odluku: posjetiti Koševo i ranjenika.

Ličina traži da krenu zajedno i putem obavještava vojne kolege da će i Muzurović poslati kriminalističkog inspektora i patrolu policije - prenijeli su „Dani”.

Više povreda na tijelu 

- Ljekar podnosi svoj izvještaj: "Na tijelu Herende ima više povreda koje su mogle nastati kao posljedica vezivanja i fizičkog zlostavljanja, a u predjelu glave - lobanje ima povredu eksplozivne prirode koja je mogla nastati upotrebom vatrenog oružja, tako da se na rendgenskom snimku vide parčad metala u lobanji i da slične dvije povrede ima u predjelu koljena desne noge koje su sigurno nastale upotrebom vatrenog oružja jer se na rendgenskom snimku ovog dijela tijela mogu uočiti strana metalna tijela oblika zrna koja se ispaljuju iz vatrenog oružja" - citirali su „Dani” izvještaj Uprave Vojne bezbjednosti Generalštaba Armije RBiH iz avgusta 1996. godine.

(Sutra: Otmičari su Herendi govorili da je on „veliki igrač”)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.