ZENICA

Kasumović odlučio: Dom mladih završio na ulici!

Iznošenje namještaja iz prostorija Doma mladih: Ne znaju gdje će dalje ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

26.4.2018

Dom mladih u Zenici, odlukom gradonačelnika Fuada Kasumovića, nakon 25 godina mora napustiti svoje prostorije, a s njim odlaze i sekcije informatike, matematike, fizike, joga, aerobik, tekvondo, gimnastika, sportska škola za malu djecu, kursevi stranih jezika...

Haotično stanje

Ove sekcije godišnje je pohađalo najmanje 300 djece koja su stjecala znanja i vještine, ali i bila sklonjena s ulice. Kako je za naš list kazao Kasumović, ovakva odluka rezultat je dugogodišnjeg neplaćanja zakupnine za prostor koji je u vlasništvu Grada.

- Već 25 godina niko ne plaća zakupninu. Grad je sve ove godine plaćao komunalije za njih, a generalno stanje s gradskim prostorima je haotično. Ponuđeno im je da se prijave na javni poziv i da ostanu tu, ali da plaćaju kiriju – pojašnjava Kasumović.

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je sada već bivše prostorije Doma mladih, gdje smo zatekli ekipu kako utovara i odvozi namještaj. S nevjericom su ih posmatrali roditelji djece koja su pohađala brojne sekcije, ali i ljudi koji su tu godinama radili.

Saliha Hodžić, tehnički sekretar Doma mladih, ističe da su pokušali doći do gradonačelnika kako bi s njim porazgovarali, ali ih niko nije htio primiti.

- Dobili smo obavještenje da se iselimo za 15 dana. Pokušavali smo stupiti u kontakt s Kasumovićem, ali bez uspjeha – govori Hodžić.

Plaćali obaveze

Ne poriče da nisu plaćali zakup, ali ističe da su plaćali redovne mjesečne obaveze. Žalosti ih i to što im nije ponuđeno da ostanu u prostorijama i plaćaju kiriju, kako je Kasumović naveo.

- Niko nam nije ponudio da ostanemo pod uslovom da plaćamo kiriju. Očekivali smo da će nas primiti gradonačelnik, ali ništa. Uveliko se iseljavamo, ne znamo gdje ćemo sada – govori ona.

Za ovakvu situaciju, ali i ogorčenje i suze kod roditelja i djece, Hodžić smatra odgovornim prvog čovjeka Zenice.

- Očekivali smo saradnju s gradonačelnikom. Glasali smo za Kasumovića, vjerovali mu, ali nas je razočarao – zaključuje Hodžić.

Djeca su plakala 

- Čudimo se što nismo uspjeli doći do gradonačelnika, s obzirom na to da konstantno potencira da daje podršku djeci i mladima. Roditelji i djeca također su doživjeli šok. Vjerujte, djeca su plakala, ne žele da prestanu pohađati sekcije, ali situacija je takva. Nadamo se da će nam neko ponuditi rješenje – kaže Lejla Spahić, predsjednica Udruženja „Dom mladih“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.