BIH

Funkcija velikog broja kandidata je da oduzmu glasove Radončiću

Filipović: SDA nema koncept djelovanja

Piše: Avaz.ba

27.4.2018

Akademik Muhamed Filipović gostovao je u emisiji „Pressing“ na Televiziji N1, gdje je u vrlo zanimljivom intervjuu govorio o raznim temama, između ostalog o izborima koji će biti održani u oktobru. Govoreći o tome da SDA još nije objavila ime svog kandidata, Filipović je kazao da to nije nikakvo čudo.

Nema ličnosti

- Pa, ne može imati, ona nema ličnosti. Hajte mi recite ličnost koja na bosanskom prostoru predstavlja nešto – naveo je Filipović.

Na konstataciju da se govori o Denisu Zvizdiću, Šefiku Džaferoviću, Safetu Softiću, pa i Sebiji Izetbegović, Filipović je uz smijeh odgovorio:

- Pa dobro, što rekao jedan, možda bi ona bila i najbolja, jer valjda je rezolutna žena.

Govoreći o šansama lidera SBB-a Fahrudina Radončića, akademik Filipović kazao je da bi on imao dobre šanse da nije „ova tobožnja opozicija u igri“.

- Jer, ja vjerujem da svi ovi brojni kandidati koji žele da se kandidiraju, a zna se da nemaju šansu, ustvari imaju funkciju da njemu oduzmu glasove. Jer, neće Bakiru Izetbegoviću, odnosno kandidatu SDA, jer oni imaju 150.000 klijenata koji ovise o funkcionerima stranke SDA, koji su u vodstvima firmi, predsjednici općina i tako dalje - zaključio je Filipović.

On je još istakao kako danas nema bošnjačke politike, da je ona konfuzna i izgubljena.

Koncept Bosne

- Recite vi meni: Ima li SDA, kao vodeća stranka, koncept Bosne? Ona krije stvarni koncept. Zadovoljila bi se da ima svoj dio. Imam mnogo argumenata za to. Zašto ne djeluje na teritoriji cijele BiH? Ja da sam član Predsjedništva, uzeo bih svoje ljude i otišao u Prijedor, Banju Luku, Zvornik i sazvao ljude i razgovarao s njima. Ne može se voditi bosanska politika ako se ide samo u džamije i džemate – naveo je Filipović.

Svjetske sile ponovo će se htjeti namiriti na BiH

Filipović je, govoreći o utjecajima stranih zemalja, kazao da vjeruje da će se svjetske sile ponovo htjeti namiriti na BiH.

- Oni će se opet htjeti namiriti na BiH, ali će to zavisiti od nas. Ako se budemo dovoljno snažno suprotstavili. Ako ne mislite na cijelu BiH, onda nam ne trebate, to trebamo reći našim političarima. Ako Čović može koristiti položaj predsjedavajućeg da hoda po svijetu i lobira za jedan separatistički projekt, ako se Ivanić može praviti filozof, a ovaj naš da ne vidi ništa i samo gleda da li će u ponašanju partnera naći motiv da narodu kaže da ih svi mrze, a on ih štiti. Danas nema bošnjačke politike. Liči mi na izgubljenost, konfuziju, nedostatak ideje i koncepta - poručio je Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.