HEROJSKI DANI

Kljuić: 2. maja 1992. spasili smo državu

Goloruki mladići zaustavili moćnu JNA

Piše: M. R. S.

2.5.2018

Mnogim građanima Sarajeva 2. maj 1992. godine zauvijek će ostati u sjećanju. Tog dana, Jugoslavenska narodna armija pokušala je da zauzme zgradu Predsjedništva BiH. Osujećena je u tome i stoga mnogi ističu da je taj dan bio presudan za odbranu BiH.  

Tog dana zarobljen je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH, rahmetli Alija Izetbegović. Zapaljena je i izgorjela i zgrada Glavne pošte u Sarajevu. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, u Sarajevu je označena zračna opasnost. Od tog dana, Sarajevo je bilo pod opsadom, koja je trajala 1.460 dana.

Spontan otpor

- Drugi maj 1992. godine bio je jedan slavan dan. Bio je predložak za veliku pobjedu. Mi smo tada spasili državu. Borili smo se za Aliju Izetbegovića. Ali, činjenica je da nismo imali spremnost za odbranu, jer je priprema za agresiju izvršena dugo godina ranije – prisjetio se za “Avaz” Stjepan Kljuić, član ratnog Predsjedništva RBiH.

Istaknuo je da se pojavio jedan otpor, spontan, ne ideološki, ne politički, pa ni nacionalni, nego otpor najobičnijih ljudi, građana, mladih, koji su u tenama išli da brane Sarajevo.

- Moram vam reći da sam ponosan na to kako sam se ja ponašao i oni oko mene. Ja bih to sve ponovio – kazao je Kljuić, potcrtavši da je Sarajevo bilo grad heroj i da je u povijesti ljudske civilizacije izdržalo najveću opsadu.

Naglašava, pak, da je, 26 godina poslije, duboko razočaran današnjom situacijom, “posebno ponašanjem Sarajeva, koje je izdalo sve svoje branioce”.

Svi su uklonjeni

- Bosnu je izdala vlast u Sarajevu. Ne mogu vam reći šta su značili Mustafa Hajrulahović, Jovan Divjak, Jerko Doko, Stjepan Šiber. Svi ti ljudi su uklonjeni – rekao je Kljuić.

Abdić na vlasti, kazna za 5. korpus 

Kazao je da je došlo do sramotnog odnosa prema onima koji su branili BiH. Naglasio je i da se na slučaju generala Atifa Dudakovića vidi da su sve vrijednosti koje su postojale izdate.

- I sada će se desiti paradoks da će Fikret Abdić, najveći izdajnik BiH, biti na vlasti, a Peti korpus, koji je odbranio Bosnu i bio izložen strahovitim napadima, dobit će kaznu – kazao je Kljuić, koji je ranije, govoreći o 2. maju, isticao da je cilj agresora bio da se tadašnji ratni članovi Predsjedništva BiH likvidiraju kako bi Fikret Abdić Babo preuzeo vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.