PLANOVI

15 milijardi eura za zapadni Balkan

Etinger: Imamo novac za prijem novih država

Piše: S. NUMANOVIĆ

4.5.2018

Bosna i Hercegovina te zemlje zapadnog Balkana u narednom višegodišnjem budžetu (MFF) Evropske unije dobit će znatno više novca nego do sada. Pod uvjetom da se to zasluži. 

Kako je predstavljeno poslanicima Evropskog parlamenta, za period 2021.-2027. pretpristupni (IPA) fondovi bit će uvećani za skoro četvrtinu. Za tekući MFF, koji se završava za tri godine, IPA fondovi imali su na raspolaganju 11,7 milijardi eura.

Novi plan

Prema novom planu, IPA fondovi na raspolaganju bi imali oko 15 milijardi eura.

- Generalno je Evropska komisija predložila povećanje izdvajanja za šest država zapadnog Balkana. Istovremeno, predviđeno je i znatno smanjenje za Tursku, mada se to neće vidjeti u zbiru. Zvaničnoj Ankari Brisel zamjera ne samo autoritarnost režima nego i trošenje sredstava IPA-e. Iako su milijarde eura iz tih izvora otišle turskim građanima, njihov učinak generalno je slab. Ponajviše zbog političke situacije i autoritarnog vladanja predsjednika te države – pojasnio je za „Avaz“ izvor iz Evropske komisije.

Nakon što se Evropski parlament očituje o prijedlogu MFF-a, dokument ide na finalno odobrenje Evropskog vijeća, u kojem sjede šefovi država ili vlada 28 članica Unije.

MFF je pred poslanicima EP-a branio lično komesar za budžet Ginter Etinger (Gunther Oettinger). Odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, on je potvrdio da nisu predviđene stavke za ulazak novih članica Unije do kraja 2027. godine.

Zaslužiti novac

Ali je i dodao da to nije novina, jer ni kada je Hrvatska ušla u EU, nije bilo planiranih budžetskih rashoda u tu svrhu. Komisija je i tada našla sredstva da pokrije te troškove.

- Tako će biti i sada – poručio je Etinger poslanicima.

Naš sagovornik iz Evropske komisije pojašnjava nam da Brisel planira i želi biti izdašniji prema Balkanu, ali da region mora zaslužiti novac.

Principi Strategije 

Kriteriji za distribuciju sredstava temelje se na Strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan. U njoj se insistira na vladavini zakona, temeljnim pravima i migraciji, borbi protiv radikalizma i organiziranog kriminala. EU će se snažnije uključiti, ne samo finansijski, i u oblasti kontrole granica i migrantskih tokova te na pomirenju i međudržavnoj saradnji.

Uvjet za dobivanje više sredstava iz EU bit će i pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

Od 2007. za BiH su utrošena i namijenjena 822 miliona eura bespovratnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.