NAŠA TEMA

Šta sve učenici trebaju znati o eksternoj maturi

Oko 4.000 đaka polagat će testove

Piše: F. MUSTAFIĆ

5.5.2018

Oko 4.000 učenika osnovnih škola u KS 20. i 21. juna polagat će eksternu maturu. Rezultati ispita i ove godine bit će vrednovani pri online upisu u srednju školu. Kao i prethodnih pet godina, učenici će maturu polagati iz bosanskog jezika i književnosti, matematike i prvog stranog jezika, engleskog ili njemačkog.

Korektor uspjeha

Polaganje eksterne mature, kako su najavili iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, odvijat će se po identičnom modelu kao i prethodnih školskih godina. To znači da će učenici prvog dana u 10 sati polagati prvi strani jezik, a drugog dana u 10 sati bosanski, a u 13 matematiku.

Rezultati testiranja bit će objavljeni isti dan nakon testiranja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 22. juna, dan poslije.

Iz Ministarstva, također, očekuju da će se za polaganje testova prijaviti i značajan broj učenika koji žive izvan KS, a namjeravaju srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u ovom kantonu. Njima će se kao i do sada omogućiti da polažu testove.

Da je već sada sve spremno za polaganje eksterne mature potvrdio nam je i resorni ministar Elvir Kazazović. Prema njegovim riječima, testovi su pripremljeni, učenici vježbaju s nastavnicima, uzimaju privatne instrukcije...

- Sve je spremno za polaganje. Pripremili smo testove. Trenutno provodimo internu evaluaciju u osnovnim i srednjim školama i na taj način se učenici pripremaju za završnu provjeru znanja. Eksterna matura služi kao korektor općeg uspjeha jer je činjenica da su različiti kriteriji osjenjivanja od škole do škole, pa imamo visoke prosjeke ocjena. Polaganje ovih testova pokazalo se kao najbolji korektor i direktno će biti vrednovan za online upis u srednje škole – naglasio je Kazazović.

Pripremna nastava

Kada je u pitanju priprema učenika, većina škola organizirala je dodatnu nastavu za učenike devetih razreda na kojoj vježbaju zadatke iz kataloga kojeg je Ministarstvo još prošle godine postavilo na svoju internet-stranicu.

Prema riječima direktora OŠ „Meša Selimović“ Ekrema Jahića, đaci se već uveliko pripremaju, a časovi su organizirani na dobrovoljnoj osnovi.

- Kako bi se što bolje pripremili i na posljetku upisali željene škole, za đake smo organizirali dodatne časove. Nastavnici s njima vježbaju, pripremaju ih za testove – kaže Jahić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.