ZENICA

"Arcelor Mittal": Nema salmonele

Iz menadžmenta kompanije tvrde da su sve sumnje otklonjene

Piše: D. PAŠALIĆ

9.5.2018

Još se čekaju zvanični rezultati analiza kako bi bio utvrđen uzrok stomačnih tegoba koje su se tokom prvomajskih praznika javile kod nekoliko radnika kompanije „Arcelor Mittal“ u Zenici.  

Kako je za naš list kazao Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, stigla su dva nalaza koja su negativna na salmonelu.

Ispravni nalazi

- Dobili smo nalaze za dva pacijenta. Oni su negativni, međutim, čekamo i treći da bismo mogli zvanično otkloniti sumnju na salmonelu – kaže Drljević.

Dok iz menadžmenta „Arcelor Mittala“ ističu da su otklonjene sve sumnje i da uzrok stomačnih tegoba nisu hrana i voda u njihovoj kompaniji, porodice radnika smatraju da se cijela stvar pokušava zataškati.

Prema riječima Alene Kahrimanović, portparola „Arcelor Mittala“, svi dostavljeni rezultati analiza vode, hrane, radne površine i pribora za jelo su ispravni.

- Tražili smo od nekoliko radnika koji su se žalili na slične simptome da im se izvrše analize prisustva salmonele i šigele, čiji su nalazi s Odjela mikrobiološke dijagnostike KB-a Zenica negativni – kaže Kahrimanović.

S druge strane, Mirsada Mehić, supruga jednog od radnika koji je hospitaliziran u zeničkoj bolnici, smatra da se cijela stvar pokušava zataškati.

Bačena hrana

- Sumnjam da će utvrditi salmonelu, jer se trude da sve zataškaju. Kasno su uzeti uzorci hrane, jer je ona koju su radnici konzumirali, a kasnije od nje imali tegobe, bačena prije nego što su došli nadležni da uzmu uzorke – navodi Mehić.

U „Arcelor Mittalu“ svakodnevno se hrani više od 2.000 radnika u sedam restorana unutar fabrike, a obroke serviraju dvije firme, iz Žepča i Zenice.

Ispitano još 12 radnika 

Iz „Arcelor Mittala“ sami su sebe demantirali u odgovoru na upit „Avaza“, jer su nam jučer dostavili rezultate nalaza za šest radnika, iako su sve vrijeme tvrdili da je samo jedan radnik imao stomačne tegobe.

Kako saznajemo, pored tri radnika, među kojima je i jedan Rumun, ispitano je još 12 njih koji su imali stomačne tegobe 30. aprila i 1. maja. Nešto ranije, polovinom aprila, još tri radnika valjaonice žalila su se na tegobe, a nakon što su jeli grah.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.