IGRE I PREVARE Penzije u FBiH više za 3,5 posto, ali opet ne svima

Mnogi penzioneri tvrde da za mart nisu dobili ni fening više!

A. NUHANOVIĆ
10.05.2018 19:36

Foto: Završena isplata penzija, mnogi razočarani ( Arhiv „Avaza“)

Penzioneri u Federaciji BiH postali su laka meta za razne političke igre i prevare. Sve je, reklo bi se u prvi mah, lijepo zvučalo kada je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) pričao o povećanju penzija.

 

Novalić je, naime, prije mjesec, kada je posjetio Zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), najavio da će za 3,5 posto iznositi uvećanje svih penzija u FBiH kada počne isplata za april, s tim da će im biti isplaćena i razlika za mart, s obzirom na to da je Zakon na snazi od 1. marta 2018.

Pozivi i komentari

No, nakon što je isplata dugo očekivanih aprilskih penzija počela u petak, jučer smo dobili više poziva, upita i komentara čitalaca koji tvrde da im iznos na čekovima nije uvećan za mart, nego samo za april.

- Na čeku nisam dobila povećanje za dva, nego samo za jedan mjesec. Dobila sam deset maraka više i piše da je to povećanje za april. Za mart ni fening! Opet su nas slagali, prevareni smo po ko zna koji put - kaže penzionerka (ime i prezime poznato redakciji) koja je kontaktirala našu redakciju.

Iz Zavoda PIO ističu da su primjenom novog zakona sve penzije, bez izuzetka, povećane. Tako je, tvrde, minimalna penzija umjesto 326 sada 337,60 KM, a zajamčena sa 434,90 povećana na 450 KM.

- Dakle, za 3,5 posto viša je penzija u Federaciji BiH. Svima je isplaćeno uvećanje za četvrti i razlika za treći mjesec i jasno to piše na čeku - ustvrdio je za „Avaz“ Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO, koji je naveo da su, uprkos povećanju i zahtjevnom poslu koji je bio pred Zavodom, sve penzije, čija je podjela počela u petak, već isplaćene.

Navodi da niko od penzionera nije prevaren te da ni u narednom periodu neće biti kašnjenja pri isplatama.

- Ovo povećanje od 3,5 posto mjesečno košta Zavod blizu pet miliona KM. To znači u ovoj godini nešto više od 50 miliona za to i oko tri miliona mjesečno za povećanja od pet i deset posto, što je bilo prošli mjesec (penzionerima koji su penzionisani do 1998. i 2007.). Sva ta povećanja koja smo imali koštat će nas oko 80 miliona u ovoj godini - kazao je Kvesić za „Avaz“.

Drugačija formula

Kvesić pojašnjava da ovaj mjesec jedino nisu dobili povećanje penzija oni koji su to pravo stekli zbog prijevremenog penzionisanja.

- Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca propisuje da se usklađivanje penzija vrši po drukčijoj formuli nego što je to slučaj sa Zakonom o PIO. I njima će usklađivanje biti izvršeno ovaj mjesec prema odredbama tog zakona. S tim da su i korisnici po tom zakonu o prijevremenom, koji primaju minimalnu ili zajamčenu penziju, dobili povećanje već ovaj mjesec, jer se sada povećao iznos minimalne i zajamčene, pa ne može nitko dobiti manje od toga. Prema tom zakonu, ima ih oko 23.000, ali pola ih prima minimalnu, tako da su oni dobili već povećanje - pojašnjava Kvesić.

Tagovi

Penzioneri
NA VRH