FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Kako je došlo do obnove postupka

Piše: E.D.A.

15.5.2018

Na kraju intervjua koji je u septembru 2000. godine dao novinarima „Slobodne Dalmacije” bivši agent bošnjačke tajne službe Edin Garapija, dok je čekao oslobađanje iz zatvora Zenica u kojem je proveo pet od prvobitno izrečenih 13 godina zatvora zbog optužbi kojih je na kraju oslobođen za otmicu i pokušaj ubistva člana zloglasnih „Ševa” Nedžada Herende, otkrio je i kako je stupio u kontakt s haškim istražiteljima?

Kontakt iz Haga

- Oni su tražili kontakt sa mnom najprije preko mog odvjetnika Balijagića. On im je rekao da sam ja na izdržavanju kazne i da oni pošalju poziv. Zatim su haški istražitelji službeno poslali poziv vladi, a vlada ga je proslijedila Ministarstvu pravde. Međutim, uslijedile su opstrukcije, sve se uskomešalo, a nitko mi nije davao da svjedočim. Nakon upućivanja dva-tri poziva i čvršćeg stava istražitelja, prebačen sam u vojarnu "Maršal Tito", gdje su istražitelji tada imali prostorije. Svjedočio sam nekoliko dana.

Nakon mene još je ispitivan čitav niz svjedoka iza kojih stoje zapovjedne funkcije i koji su bili svjedoci nekih događaja. Svi oni su manje-više potvrđivali postojanje zločinaca i njihovih aktivnosti.

Haški istražitelji tako temeljito rade, što me je ugodno iznenadilo. Imaju toliko informacija da je to zadivljujuće, pa su čak i u posjedu niza originalnih dokumenata - opisivao je Garaplija za „Slobodnu Dalmaciju” prije 18 godina.

Što ste zatim, zajedno s Vašim odvjetnikom, poduzeli?

- Obratili smo se Domu za ljudska prava, mnogim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava, američkom veleposlanstvu, odjelima UN-a i State departmenta za borbu protiv terorizma. Znači, alarmirali smo čitavu međunarodnu javnost upozorivši ih da se nastoje prikriti zločini u koje je bio uključen i najviši policijsko-vojno-politički bošnjački vrh.

Dvogodišnja borba

Jeste li uspjeli?

- Pred Domom za ljudska prava dvije smo godine pokušavali isposlovati obnovu postupka. U međuvremenu je moj odvjetnik pravio žalbe Vrhovnome sudu, Tužilaštvu, Županijskome sudu... Međutim, svi su nas odbijali.

Na našu sreću, najveći pravni autoriteti međunarodne zajednice iz Doma za ljudska prava i jedne ekipe haaških istražitelja bili su uz nas. U Domu za ljudska prava presuđeno je s jednim odlučujućim glasom predsjedatelja da nam se obnovi žalbeni postupak. Protiv te odluke bili su, nažalost, to ovdje moram reći, svi domaći suci. Dva predstavnika Bošnjaka, dva predstavnika Srba i dva predstavnika Hrvata.

Kada se, onda, nadate obnovi postupka?

- Prema neslužbenim informacijama, do toga će doći za nekih petnaestak dana. Međutim, prema nekim saznanjima, sada se unutar samog Vrhovnog suda pojavila jedna čudna situacija. Mnogi suci izbjegavaju prihvatiti ovaj postupak. Jednostavno ne žele ući u postupak, jer znaju da više nema namještanja. Morat će suditi po pravdi koja treba biti jednaka za sve - ispričao je Garaplija na kraju ispovijesti iz zatvora Zenica za „Slobodnu Dalmaciju”, a nakon obnovljenog sudskog procesa oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva i otmicu bivšeg pripadnika „Ševa“ Nedžada Herende.

Ž8 = (Sutra: Halilović: "Ševe" - bošnjačke crvene beretke: Kemal Ademović krije odgovore koji bi riješili većinu političkih ubistava u Sarajevu)

Kako je Bakir Izetbegović okupljao tim bošnjačke tajne službe

Na kraju, vrijedi ponovo podsjetiti i na pisanje sedmičnika “Dani” od 27. oktobra 2000. godine pod naslovom “Kome je smetao Nedžad Ugljen: Žrtva rata „Orlova“ i „Ševa“?” u vrijeme kada se Garaplija pred Vrhovnim sudom FBiH borio za svoje oslobađanje. 

- Garaplija od Suda traži da svoje iskaze o “Ševama” daju Alija i Bakir Izetbegović, Kemal Ademović, Fikret Mašić, Husein Hajdarević, Irfan Ljevaković i Jusuf Pušina. Naravno, već odavno nije tajna da je donedavni predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović preko svog sina Bakira kontrolirao najviše vojne i policijske dužnosnike, a javna je tajna da se upravo oko Izetbegovića mlađeg okupljao tim nikad ozvaničene, ali zato prisutne bošnjačke tajne službe, o čijem bi radu, kada bi htjeli, zanimljive podatke mogli dati još i Mustafa Hafizović, Hasan Čengić, Asim Dautbašić ili nezaobilazni SDA kadar KOS-a Fikret Muslimović.

Zanimljivo je, recimo, da tek danas nekada i sami akteri rada ovih službi priznaju da je najveći državni kadrovski ispit redovno polagan pred ovim krugom, ali i da je upravo tu zakazao Nedžad Ugljen - objavili su “Dani” 27. oktobra 2000. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.