FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Jedinica za odrađivanje prljavih poslova za državu

Faksimil teksta s internetskog bloga Semira Halilovića

Piše: E.D.A.

16.5.2018

Semir Halilović, sin prvog komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića i aktuelni poslanik BPS-a u Skupštini Kantona Sarajevo, na svom internetskom blogu posljednjih godina je objavio niz tekstova izuzetno važnih za sklapanje zamršenog mozaika djelovanja glavnih aktera bošnjačkog političko-obavještajnog miljea. 

Najveći motiv

Između ostalog, u septembru 2013. godine Halilović, koji od brutalnog atentata na njegovu porodicu 1993. godine, kada su mu ubijeni majka i njen brat, zasigurno ima najveći motiv i pravo da traži istinu i pravdu, objavio je tekst pod naslovom „’Ševe’ - bošnjačke crvene beretke”. U njemu se još jednom podsjeća kako su „Ševe” formirane.

- Na samom početku agresije tadašnji ministar MUP-a RBiH Alija Delimustafić reći će svojim saradnicima Asimu Dautbašiću i Muniru Alibabiću da je potrebno „formiranje jedne manje jedinice, grupe za likvidaciju, koja bi bila potčinjena nama, a odrađivala bi prljave poslove za državu“.

Elementi terorizma

Da je ovakva Delimustafićeva ideja od početka imala elemente terorizma govori i njegova rečenica koju je izrekao istog dana kazavši da „ima mnogo neprijatelja koji ne zaslužuju da im se sudi“. Delimustafić je definisao kakva to treba biti jedinica i protiv koga treba da se usmjeri; sve je bilo jasno osim činjenice ko će određivati ko je neprijatelj, a ko nije!?

Čekala se politička odluka - navodi u tekstu Semir Halilović.

Zašto se žurilo

Alibabić: Bili zatečeni

Munir Alibabić, provobitno načelnik CSB-a Sarajevo, potom i SDB-a sektor Sarajevo, sjećajući se ovog razgovora s Delimustafićem, puno kasnije će izjaviti:

- Tada smo Dautbašić i ja rekli da smo zatečeni ovim prijedlogom i ako se bude šta obrazovalo, onda treba jasno definisati zadatke te jedinice koja mora biti u sastavu MUP-a, raditi po propisima, na šta je Delimustafić rekao da razmislimo i požurimo sa prijedlogom – prenosi Halilović riječi Munira Alibabića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.