LOVAC NA OLUJE

Dok drugi bježe u sklonište, Kristijan jedva čeka gromove

Vujčić: Bilo i opasnih situacija ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

17.5.2018

U samo dva sata na području Prijedora, tokom posljednjeg olujnog nevremena, registrirana su nevjerovatna 852 udara groma. Prijedorčanin Kristijan Vujčić (23), lovac na oluje, kaže da je ovolike udare groma zabilježio njemački servis (Blitzortung). 

Izbio požar

- To su udari munja i gromova registrovani u realnom vremenu. Vjerujem da je više od 50 posto tih udara bilo direktno u zemlju, a ostali su bili između oblaka. Na području Prijedora palo je i 40 litara kiše po kvadratnom metru, a jedan od gromova završio je, nažalost, na krovu kuće i izazvao požar - kaže Vujčić, koji je prije četiri godine, nakon katastrofalnih poplava, zajedno s Nedimom Sladićem iz Sarajeva osnovao bh. zajednicu lovaca na oluje „Bosnia Storm Chasers“.

I dok drugi tokom nevremena traže sigurno sklonište, Kristijan jedva čeka oluje i gromove. Često se može vidjeti kako s fotoaparatom u ruci bilježi vremenske neprilike. Bilo je i opasnih situacija, poput one od prije dvije godine, kada je grom udario u drvo koje je bilo samo 200 metara udaljeno od njega.

Jak blic  

- Padala je obična kiša, nije bilo čak ni grmljavine. Htio sam napraviti fotografiju, kad je zasvijetlilo. U sekundi sam pomislio da ovaj moj fotoaparat ima jak blic, a onda sam čuo jaku grmljavinu. Grom je udario u drvo na suprotnoj strani ceste, a meni je bilo krivo što ga nisam uslikao – prisjetio se s osmijehom Kristijan.

Onima koji, poput njega, vole oluje, ipak savjetuje da ih gledaju sa sigurne razdaljine, najbolje petnaestak kilometara od fronte ili kupolastog oblaka.

Kuće bez gromobrana

U Prijedoru ne postoje zvanični podaci koliko privatnih kuća ima gromobrane. Mnogi smatraju da ih je više bez ove zaštite nego s njom. To je, prema riječima Nebojše Miljuša, starješine prijedorskih vatrogasaca koji su nedavno gasili požar na kući koji je izazvao grom, alarm da ih što prije ugrade.

- Pogotovo što su udari groma sve češći. Ugradnju gromobrana ipak treba povjeriti stručnoj osobi, i to što prije – kaže Miljuš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.