ISTRAŽUJEMO

Gdje je i kako Šefik zaposlio porodicu i rođake: 170.000 KM mjesečno iz budžeta ide na plaće familije Džaferović!

Piše: K. KEŠMER – E. TRAKO

18.5.2018

S obzirom na iznos od skoro 170.000 KM koji iz budžeta mjesečno primaju razni članovi porodice Šefika Džaferovića, dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i jednog od kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, jasno je da se isplati biti u nekoj rodbinskoj shemi s ovom porodicom. 

Nagovor supruge

Istraživanje „Dnevnog avaza“ tako je pokazalo da je preko svoje pozicije unutar organa vlasti i SDA na državne jasle uposlio desetak članova svoje bliže rodbine. Svi oni dobili su poslove u „najjačim“ institucijama, gdje su plaće ujedno i najviše.

Suprugu Vildanu Šefik je bio zaposlio u Ured za reviziju institucija BiH. Ipak, prije izvjesnog vremena Vildana Džaferović se penzionisala, navodno upravo na nagovor supruga, zbog njegove namjere da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nakon što je uhljebio suprugu, na red su došla i djeca. Sin Jasmin uposlen je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Kćerku Jasminu zaposlio je u jedan advokatski ured. A kako bi imala dovoljno posla, sve svoje poznanike i direktore javnih preduzeća usmjerava upravo na taj advokatski ured.

Nakon porodice, okrenuo se široj rodbini. Kćerku brata Ejuba, Amiru Džaferović, zaposlio je u „Elektroprivredu BiH“. Bratov sin zaposlen je u jednoj banci. Pobrinuo se Šefik i za sestru supruge, Azeminu Đulić. Njoj je posao pronašao u Upravi za indirektno oporezivanje, i to u regionalnom centru Tuzla. A njenog sina Mirsada Đulića u MUP ZDK.

Poslovne veze

Nije tu Džaferović stao. S obzirom na to da ga s amidžom, koji se zove kao i on, osim rodbinskih vežu i neuspjele poslovne veze, njegovog sina Denisa zapošljava također u Upravu za indirektno oporezivanje, ali u podružnicu Jelah, u općini Tešanj. A kćerku Amiru u Ured za reviziju institucija BiH.

Kada je zbrinuo užu rodbinu, krenuo je dalje. Priju, odnosno majku supruge sina Jasmina, zaposlio je u Federalno ministarstvo za boračka pitanja, dok je zeta amidže Šefika, Zihneta Muhića, postavio kao šefa svog kabineta.   

Vrijedna imovina

Osim što je uhljebio desetak članova rodbine u državne institucije, prema do sada nezvaničnim podacima, Džaferović je stekao i ogromno bogatstvo. U imovinski karton, saznajemo, nije upisao sve što ima. Između ostalog: kuća u Zavidovićima, stan u Zenici i tri stana u Sarajevu?!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.