PROBLEMI

Blokirano najmanje 100 miliona KM

Blokiran novac za gradnju Koridora 5C

S. NUMANOVIĆ

23.5.2018

Zbog nepostojanja dogovora unutar Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, blokirana je distribucija najmanje 100 miliona KM. Radi se o sredstvima prikupljenim po osnovu cestarina.

Upravni odbor UIO nikako ne uspijeva postići dogovor kojim bi se deblokirao taj novac, ali i onaj Evropske unije i (evropskih) banaka.

Sredstva EU

Tako je ukupno blokirano oko dvije milijarde KM. Toliko iznose sredstva koja su namijenjena BiH za gradnju uglavnom Koridora 5C. Osim novca Evropske komisije, primarno, radi se o veoma povoljnim kreditima Evropske investicijske (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uvjet da ova sredstva budu dostupna jeste da se novac skupljen od prodaje goriva nalazi na računima entitetskih institucija za ceste i autoputeve.

- Nakon usvajanja povećanja cestarina, međunarodne finansijske institucije obećale su znatna sredstva za infrastrukturni razvoj BiH – sredstva koja će potaknuti ekonomiju, stvoriti nova radna mjesta i povećati konkurentnost zemlje. Ova sredstva mogu se dodijeliti samo kada se osigura stabilan protok prihoda za entitetske kompanije za autoceste i puteve.

Ni u čijem interesu nije da sredstva prikupljena od građana i preduzeća ostaju na računu Centralne banke BiH umjesto da se produktivno koriste. Nadamo se da će sve strane uložiti maksimalne napore da što prije riješe ovo pitanje - prenijela nam je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.


Milović-Halilović: Poruka EU

Zaključno s posljednjim danom aprila, na računu CBBiH bilo je tačno 97.708.860 KM. S obzirom na to da se cestarine automatski prebacuju na ovaj račun, cifra je već jučer zasigurno prešla 100 miliona KM.

Ključni je problem u tome što unutar UO UIO nema saglasnosti o dosadašnjem načinu distribucije sredstava. Formula po kojoj se Federaciji prebacuje 59, RS 39, a Distriktu Brčko dva posto, za predstavnike iz većeg bh. entiteta apsolutno je neprihvatljiva.

Prebijanje dugova

Oni tvrde da je minus koji FBiH trpi odavno prešao iznos koji se može tolerirati.

- Nama je pred nos tutnut nekakav papir po kojem je FBiH dužna RS isplatiti 15 miliona KM. Kakve veze mi imamo s tim? Sud je presudio da je RS za taj iznos zakinuta u nekoj od ranijih raspodjela sredstava od PDV-a. Ali, taj entitet dužan je Federaciji 28 miliona KM. Neka se to prelomi. UO UIO nema veze s tim niti su nam to nadležnosti – kaže nam sagovornik blizak UO UIO.

Stava je i da će se pitanje cestarina morati rješavati na političkom nivou.

- To je jedina adresa. Na Upravnom odboru nijedno rješenje nema dovoljno ruku da bi prošlo. Mi možemo ponuditi model, ali će se političari na kraju morati izjasniti i reći šta nam je činiti. Što se prije to desi, to bolje za sve. Dosadašnji model iscrpio je svoj rok trajanja – ističe.

Federacija gubi u svakom slučaju

Sagovornici „Avaza“ iz UO UIO te eksperti upozoravaju da će svaki politički dogovor neumitno voditi do gubitaka FBiH. Na teritoriji većeg bh. entiteta skuplja se mnogo više prihoda od PDV-a nego u RS. I najpovoljniji „džentlmenski dogovor“ doveo bi do toga da se iz FBiH u RS odlije barem 12 miliona KM godišnje.

- Jednostavno, nema matematike koja bi to mogla anulirati – stav je sagovornika „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.