LUKAVAC

„Sisecam Soda“ nema dozvolu za odlaganje otrovnih voda

Zagađene velike površine zemljišta i vodotok Spreče

Piše: E. Sk.

25.5.2018

Uskoro će mjesec otkako su nasip na taložnici „Bijelo more“ kod Lukavca probile otrovne vode, koje su tom prilikom zagadile ogromne površine zemljišta i vodotok rijeke Spreče.

Provedena istraga

Taložnicu „Bijelo more“ godinama koristi kompanija „Sisecam Soda“ iz Lukavca, koja je, kako saznajemo, s krajem 2017. godine trebala u potpunosti obustaviti odlaganje otpadnih voda na toj lokaciji i prijeći na novi postupak.

- Vlada Federacije BiH očekuje cjelovitu informaciju od Agencije za sliv rijeke Save i Uprave za inspekcijske poslove o incidentu koji se dogodio. Na mjestu događaja bio je kantonalni tužitelj, koji će nakon provedene istrage odlučiti da li u svemu tome ima eventualno i elemenata krivičnog djela. Mi ćemo sačekati cjelovitu informaciju tih institucija, a onda se na sjednici Vladi FBiH očitovati – kaže Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Nasip na „Bijelom moru“ nije popustio zbog povećanog istakanja otrovnih voda već, najvjerovatnije, zbog nemara, odnosno neodržavanja. U „Sisecam Sodi“ dogovoreno je da niko ne daje bilo kakve izjave o „Bijelom moru“ dok ne dobiju sve izvještaje nadležnih.

Sabrati štete

Načelnik Lukavca Edin Delić navodi da je upućena urgencija odgovornima da što hitnije okončaju svoj dio posla te se pozvao na odredbe Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Delić navodi da nadležni organi trebaju sabrati sve nastale štete nakon ekološke katastrofe, dok Vlada FBiH implementacijom ovog zakona treba eventualno sankcionirati zagađivača.

Voda u Spreči kao i prije  

Na drugom intersektorskom sastanku 10. maja u Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici Agencije za sliv rijeke Save i Inspektorata za vodu, rečeno je da posljednji rezultati mjerenja govore da su se pH vrijednosti vode u Spreči vratile na period prije ekološke katastrofe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.