KRIZA

Utopio se još jedan migrant u Drini?

E. Trako

26.5.2018

U pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom pritekli su, osim SIPA-e, i službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Ovu informaciju za naš list potvrdio je i direktor Mirsad Vilić.

- Tačno je da smo i mi angažirali naše službenike zbog poznatog problema s brojem ljudi u GPBiH - kratko je kazao Vilić za naš list.

Kobna rijeka

Svakim danom sve više migranata želi ući u našu zemlju kako bi se dalje preko Hrvatske domogli neke od zemalja Evropske unije. U toj silnoj želji za boljim životom, sigurnim nebom izbjeglice često i stradaju. S tim u vezi BiH je poslala i notu Srbiji i Crnoj Gori da ne puštaju izbjeglice u BiH.

Naš sagovornik koji je angažiran na zaštiti državne granice i sprečavanju ilegalnih migracija u našu zemlju otkriva nam da se još jedan migrant utopio u Drini, dakle na granici sa Srbijom.

- Situacija je izuzetno osjetljiva i o tome niko ne priča – kaže naš sagovornik.

Službeno, do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ nismo dobili potvrdu ove informacije, iako se o tome među ljudima na terenu uveliko priča.

I dok migranti koji dolaze od naših istočnih susjeda po svaku cijenu žele u Evropu, Afganistanci Seni, Iftihar, Ahmed i Šahin žele ostati u BiH. Oni su prije tri mjeseca došli u kuću u Nebočaju koja je u vlasništvu Egipćanina Halida Seida Alija.

Reporteri „Avaza“ jučer su ih posjetili.

- Zatražili smo azil u Bosni. Nema potrebe da idemo dalje. Ramazan je i lijepo nam je ovdje. Nestaje nam hrane, ali onda nam dragi Allah pošalje dobre ljude koji nam donose neophodno. Sada smo pri kraju zaliha, dobro bi nam pomoć došla. Mi možemo i raditi, pa da sami sebe izdržavamo – složni su naši sagovornici.

Glavni kuhar

Iftihar kaže da bi se volio oženiti u BiH, jer su Bosanke najljepše.

- Ne bih se protivio tome – kaže kroz smijeh.

Oni u kući Egipćanina borave tri mjeseca. I on ih redovno obilazi.

- Volio bih da sam kod svoje kuće, jer je ramazan. Ne znam šta je s mojom porodicom niti jesu li živi – dodaje Seni.

Ahmed je glavni kuhar.

- Jedemo šta ima – kaže.

Na zidu ispred kuće bijelom bojom neki natpisi – S. A. M. T. Z. A. R.

- To je ime mog prijatelja kojeg je ubila granata – kaže Iftihar.

MUP KS pomogao izbjeglicama

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS doniralo je hranu i higijenske artikle za potrebe migranata Izbjegličkog centra Salakovac, objavljeno je u saopćenju MUP-a.

Delegacija MUP-a KS, s ministrom Vedranom Mulabdićem na čelu, jučer je posjetila Izbjeglički centar Salakovac te uručila Crvenom križu Grada Mostara donaciju - prehrambene i higijenske artikle za potrebe migranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.