BIH

Ministarstvo poljoprivrede akter je velikog kriminala!

Piše: S.KURT

1.6.2018

Jasmin Ferizbegović, predsjednik Federalne veterinarske komore, ističe za "Avaz" da nema riječi kojima bi se u stočarstvu opisala situacija s brucelozom i kju-groznicom.  

- Ne radi se samo o tome da je stanje alarmantno. Gore je od toga - tvrdi dr. Ferizbegović te dodaje da kolege i on na to upozoravaju već više od deset godina i da se iz mandata u mandat svaki ministar poljoprivrede oglušuje o njihove vapaje.

 Uvoz iz Rumunije 

Prema njegovim riječima, sav problem sa stočnim fondom počeo je s vakcinisanjem koje je Ministarstvo poljoprivrede uvelo stihijski, bez dijagnostike, analiza i pravila. Iz Rumunije su uvezene hiljade grla, a karantini uglavnom nisu radili ili su bili formalno otvoreni.

- Pa, to je javna tajna. Ministarstvo nije provelo niz mjera koje je moralo, nisu poštovani ni zakoni ni struka. Javno sam se usprotivio tome, godinama to radim. Govorio sam da će BiH na kraju platiti vrlo visoku cijenu - kaže Ferizbegović.

On dodaje da je vakcinisanje živim cjepivima upitnog kvaliteta bila skupa avantura, kako nije mogao vjerovati da neko promovira neprovjerene vakcine, kako nije bilo osiguranja hoće li imati utjecaja na okolinu, kako je na hiljade zdravih ovaca zaraženo vakcinom.

- Javnost mora znati za opasnosti koje mogu biti teške zbog bolesti koje prelaze sa životinja na ljude. Amateri iz Ministarstva poljoprivrede napravili su velike štete, njihove mjere su paušalne, stihijske, oni su neznalice. Šteta koju su oni prouzrokovali kad je riječ o posljedicama tih vakcinacija, zbog bolesti i ekonomskih posljedica, mjerit će se milionima - napominje Ferizbegović.

On ističe da zato bez straha i zadrške navodi da je potez sa stihijskim vakcinama, koji bez ikakve konsultacije sa strukom u posljednje četiri godine, a tokom cijelog mandata, provodi i aktuelni ministar Šemsudin Dedić, “najveći poslijeratni kriminal”.

Fantomski projekt

- Za to neko, prije ili kasnije, treba odgovarati. Kao i za činjenicu da su podaci frizirani, da je uvoz bio bez kontrola, da karantini nisu postojali... Da ne govorimo o tome što ni danas ne znamo gdje se sklanjaju leševi eutanaziranih životinja - nabraja dr. Ferizbegović.

Dodaje i kako su veterinari bezbroj puta predlagali dijagnostiku, da se konačno sazna pravo stanje. Kad su uspjeli napraviti skoro 70 posto posla, silom su, kako Ferizbegović ističe, na najprimitivniji način zaustavljeni.

- Onda su iz Ministarstva izmislili taj fantomski projekt vakcinisanja, kao da je to nešto epohalno - dodaje on.

Stotine hiljada markica bez pokrića  

Poseban kriminal, tvrdi dr. Ferizbegović, radi se sa markicama koje su svojevrsni pasoš za životinje. Na osnovu njih su isplaćivani poticaji.

- Stotine hiljada markica štancalo se bez koda, bez pokrića. Neko za to mora odgovarati - uvjeren je dr. Ferizbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.