SAZNAJEMO Vođa vehabija pisao iz zatvora u Zenici

Bosnić tvrdi da je izoliran i u samici!

M. AŠČIĆ
10.06.2018 16:36

Foto: Bosnić: Osuđen 2016.

Bilal Bosnić, vođa vehabija u Bosni i Hercegovini, kojeg je u junu 2016. Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica, gdje izdržava kaznu, uputio je 25. maja pismo advokatu, otkriva “Dnevni avaz”.

Strog režim

Bosnić u pismu svom braniocu Adilu Lozi navodi da ga Uprava KPZ-a Zenica već dvije godine drži u paviljonu IV, “koji se tretira kao sigurnosni ili kažnjenički paviljon”.

- U ovom paviljonu vlada stroži režim, u kojem se 22 sata boravi u ćeliji, a dva sata se izlazi u šetnju, u kojoj se mogu obavljati i ograničene sportske aktivnosti. U ovakvom ambijentu ja provodim već dvije godine. Ovakav nehuman tretman ima nesagledive posljedice na psihičko zdravlje - kaže Bosnić u pismu.

On u pismu pojašnjava da u paviljonu IV, koji u ovom zeničkom zatvoru služi za služenje kazne zatvorenika s najtežim krivičnim djelima, “borave oni koji prave probleme u drugim kolektivima, ali se zadrže najmanje šest mjeseci”.

- U mom slučaju je još pooštreniji režim tako da sam izoliran od ostalih osuđenika kad je u pitanju šetnja. U posljednjih šest mjeseci šetam u predjelu namijenjenom za šetnju u periodu od 11 do 13 sati. Nije teško zaključiti da se krše osnovna ljudska i vjerska prava – napisao je Bosnić.

Njegov advokat Lozo potvrdio nam je da je dobio Bosnićevo pismo i da je već zatražio reakciju i pojašnjenje od Ministarstva pravde BiH, Federacije, ali i od KPZ-a Zenica.

- Mora se objasniti zašto imaju diskriminatorski odnos prema mom branjeniku – rekao nam je Lozo.

 Govori neistine

S druge strane, Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica, rekao nam je da Bosnić govori neistine, jer je od prvog dana tamo.

- Teško je krivično djelo, ali ima osigurane sve posjete. Ništa mu se ne zabranjuje. Taj paviljon je i predviđen za tu vrstu djela. Tu nema ništa sporno. Bile su međunarodne organizacije i vidjele da radimo prema zakonu - kaže Kahrić.

 Tablete za spavanje dijele bez problema

Bosnić u pismu tvrdi da je zdravstvena zaštita u Zavodu na nezavidnom nivou.

- Jedino su psihijatrijski slučajevi na zavidnom nivou, a tablete za spavanje dijele bez problema - tvrdi Bosnić.

NA VRH