VIJEĆE MINISTARA

Žene iz BiH rodile 50 djece u bazama ISIL-a u Siriji

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.6.2018

U Vijeću ministara BiH u toku je formiranje koordinacionog tijela za “rješavanje pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica, žena i djece s ratišta”, a taj postupak vodi Ministarstvo vanjskih poslova. Informacija je ovo koju je Vijeće ministara BiH dostavilo u odgovoru na pitanje zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Maje Gasal-Vražalice.  

Nemaju rješenje

Ona je pitala Ministarstvo civilnih poslova BiH da li djeca rođena u kampu u ratom zahvaćenoj Siriji, a čiji su jedan ili oba roditelja državljani BiH, imaju pravo na bh. državljanstvo i kako ih vratiti u BiH i pomoći im. Ranije je u javnosti iznesen podatak, ali koji niko nije zvanično potvrdio, da je u posljednje četiri godine u kampu Mubah u Siriji rođeno skoro 50 djece čiji su roditelji iz BiH, a s njima su i djeca rođena u BiH.

U odgovoru Vijeća ministara navedeno je da djeca rođena u Siriji, a čiji su roditelji ili jedan od njih državljani BiH, stječu pravo na bh. državljanstvo ukoliko do 23. godine nadležnom organu u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

No, svakome je jasno da je danas, kad u Siriji bjesni rat, teško izaći iz te zemlje sve i kad bi neka od žena iz BiH i pokušala da se vrati u domovinu. A naše vlasti nemaju odgovor na to kako im u tome pomoći.

Dokazivanje identiteta

Kad bi, eventualno, neka od bh. državljanki u Siriji i uspjela da napusti tu zemlju, problem je i to što bi, a što se i navodi u odgovoru, morala prvo dokazati svoj državljanski status i identitet prije nego što bi evidentirala dijete za prijavu dobivanja državljanstva. Pretpostavka Vijeća ministara je da lični i biometrijski podaci osoba koje su otišle u Siriju, postoje u Centralnom registru, što bi trebalo omogućiti provjere.

- Realna pretpostavka je da nemaju rodne listove, a ni bilo koje druge dokumente. A, da ih, eventualno, i imaju, dokumenti izdati od organa Sirije, u skladu s Haškom konvencijom, morali bi biti u potpunosti legalizirani Apostille pečatom - navodi se u odgovoru.

No, najtragičnije je što nijedna institucija u BiH nema podatak o tome koliko je trenutno žena i djece u Siriji, koliko ih je otišlo protivno svojoj volji i koliko bi ih se željelo vratiti.

DNK analiza

Za provjeru relevantnih činjenica za državljanski status osoba koje bi došle iz Sirije, morali bi se koristiti nalazi DNK laboratorija koji, navodno, djeluju na terenu u okviru Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a kao pomoćni dokazi mogli bi se, eventualno, koristititi identifikacioni dokumenti izdati od IOM-a ili Ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNNHCR).

- Utvrđivanjem državljanskog statusa stvorili bi se uvjeti za izdavanje putničkih listova, neophodnih za povratak u BiH. Kasnije bi se u BiH konačni upis mogao vršiti samo na osnovu relevantnih činjenica, kojie bi sud utvrdio u vanparničnom postupku - piše u odgovoru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.