MAFIJAŠKE METODE

Paljevina kuće u Visokom novo zastrašivanje protivnika SDA?

Piše: K. KEŠMER

4.7.2018

Napad ili pokušaj ubistva koji se preksinoć desio u Visokom kada je zapaljena kuća Dinke Omanović, šefice kabineta načelnice ove općine, uznemirio je i uzburkao bh. javnost, ali ono što je šokantnije u cijelom slučaju jeste to da je načelnica Amra Babić odmah identificirala rukopis počinioca ili počinilaca.  

Jači ili slabiji

Dok su komšije čistile zgarište planule kuće, Babić je u izjavi za „Avaz“ kazala:

- Loše stvari usmjerene protiv mene i mojih saradnika počele su se događati kada sam ja istupila iz SDA. Od svih tih događaja imamo probleme. Ako neko misli da će time što naudi meni i mojim saradnicima biti jači, a ja slabija, grdno se vara.

Babić je, ustvari, ukazala da je paljevina znak ili poruka, odnosno vrsta obračuna s onima koji su izašli iz SDA. No, nije Babić jedina koja je dobivala „poruke“ neposredno nakon istupanja iz ove stranke. Slične „koincidencije“ doživjelo je nekoliko bivših, ali i trenutnih članova SDA, čiji su se istupi ili neslaganje s određenim stranačkim potezima vremenski poklapali s napadima, obračunima, prijetnjama, uvredama...

Posljednji zabilježen obračun nastao nakon raskola u SDA jeste slučaj Mirsada Kukića, nekad prvog čovjeka SDA u Tuzli. Nakon što je pao u nemilost Centrale, Kukić je krenuo u formiranje nove stranke te nove Vlade Tuzlanskog kantona.

Sukob je kulminirao bacanjem bombe na diskoteku u Banovićima, čiji je vlasnik upravo Kukić. Bomba je bačena istu noć kada je na sjednici Skupštine TK formirana nova većina te imenovana nova vlada u kojoj nije bilo mjesto za ministre iz SDA.

Prije njega, u mafijaškom stilu poruku je dobio i bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić. Nakon što je postalo jasno da bi Zukić u pritvoru mogao postati neugodan svjedok, počeli su problemi.

Prvo je na njegovom imanju pronađen mrtav rasni konj. Iako je odmah bilo jasno da se radi o poruci da šuti, policijski izvještaji naveli su da se životinja sama ubila?! Nedugo nakon toga, Zukićeva supruga prijavljuje da nju i njihovu djecu konstantno prate i prisluškuju. Ubrzo je Zukić po kratkom postupku razriješen svih stranačkih funkcija.

Pogrešna strana

Šta znači biti na strani „pogrešne“ frakcije u SDA, na svojoj koži osjetio je i Adil Osmanović, zamjenik predsjednika ove stranke i državni ministar. Osmanović je, naime, brutalno napadnut u Srebrenici tokom sjednice Povjereništva SDA.

Naglavačke je izbačen iz prostorije na ulicu, a prije toga zadobio je nekoliko udaraca. Sve mu je, navodno, namješteno u Centrali SDA, a da je to tačno, dokazalo se time da organizator hajke Hamdija Fejzić nije trpio nikakve sankcije.

Ahmetovića davili i prijetili mu 

Miran razlaz sa SDA nije imao ni Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Njega su u Klubu ove stranke davili, a kasnije je dobivao i prijetnje da će njegova djeca „završiti u jednoj od rijeka“. Ahmetović je sve uredno prijavio policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.