SKANDALOZNO

Marko Radoja zabranio novinarima i voditeljima da nose Srebrenički cvijet

S. DEGIRMENDŽIĆ

11.7.2018

Urednik Informativnog programa (IP) BHT 1 Marko Radoja na jutrošnjem sastanku u BHRT-u zabranio je novinarima i voditeljima ovog javnog servisa da nose Cvijet Srebrenice tokom izvještavanja o 23. godišnjici genocida!

Kako saznaje „Avaz“, odluku im je saopćio usmeno, a potom je poslao i zvaničan email o toj skandaloznoj zabrani.

Simbol na reveru

Međutim, Radojinu odluku poništio je Nikola Marković, direktor BHT 1, koji je, kako saznajemo iz izvora iz bh. televizije, ocijenio da je Radojina odluka nedemokratska i da prije svega vrijeđa sve one koji iz pijeteta prema žrtvama genocida nose taj simbol na reveru.

No, Radoja je, uprkos tome što je njegovu odluku poništio Marković, insistirao na tome da novinari ne nose Cvijet Srebrenice. Nakon što su neki voditelji odbili da ga poslušaju, Radoja je tražio da ne bude potpisan u odjavnoj špici emisija u kojima su se voditelji pojavili s Cvijetom Srebrenice na reveru.

Nakon toga, Radoja je naprasno napustio zgradu BHRT i, kako saznajemo, nadležne obavijestio da je na bolovanju.

U međuvremenu, od naših izvora saznali smo još jednu skandaloznu informaciju, a to je da je Radoja nedavno, prvog dana Ramazanskog bajrama, zabranio da novinarski prilog o Bajramu ide u prvom dijelu Dnevnika BHT 1 koji se emitira svakog dana u 19 sati!

Miljenik SDS-a

Radoji je uspjelo tada da nametne svoju volju i prilog o Bajramu je, saznajemo, emitiran tek nakon vijesti iz svijeta!

Jasno je, naime, da se potvrđuju raniji strahovi da će Bošnjaci zaposleni u BHRT-u dolaskom kadrova SDS-a na ključne pozicije na državni javni servis biti potpuno marginalizirani, a i da će se voditi takva uređivačka politika koja neće štititi interese Bošnjaka, koji uglavnom jedini plaćaju RTV taksu.

Pokušali smo kontaktirati i Radoju i Markovića, no oni nisu bili dostupni za izjave.

Prijatelj Pejke Medić

Saznajemo da Radoja u jesenjoj shemi u septembru namjerava preimenovati podnevnu informativnu emisiju BHT-a Dnevnik 1 u „podnevne novosti“, kako se informativne emisije mahom zovu u Srbiji. Radoju je na poziciju urednika doveo SDS, uz pomoć SDA, a preko članova Upravnog odbora BHRT-a čiji su članovi puleni tih dviju stranaka. On je i blizak prijatelj Pejke Medić, direktorice BH Radija 1, poznate po veličanju ratnih zločinaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.