SRAMOTA U kojem stoljeću su Banja Luka, Zenica, Tuzla, Goražde, Prijedor, Bijeljina

Dok u Beogradu postavljaju javne toalete poput svemirskih brodova, većina gradova u BiH nema nikakve!

E. D. A.
15.07.2018 09:30

Nedavno su na više lokacija u Beogradu postavljeni automatski javni toaleti koje su tamošnji građani zbog medernog izgleda i načina upotrebe uporedili sa svemirskim brodovima. U ovim toaletima sve je automatizirano.

Begova hala

- Na ulazu postoje četiri znaka. Kada svijetli žuta lampica, to označava da je toalet zauzet, crvena poručuje da ne radi, a plava da je u toku ispiranje. Kada svijetli zelena, znači da se može pritisnuti dugme za ulazak. Kada se uđe unutra, korisnika očekuje prostrana prostorija u kojoj nema neprijatnih mirisa, prljavštine i drugih tragova. Razlog tome je što poslije svake upotrebe toaleta, odnosno čim korisnik izađe, slijedi automatski ciklus pranja i čišćenja - kratak je opis ovih toaleta koje Beograđani mogu koristiti potpuno besplatno.

S druge strane, u Bosni i Hercegovini je malo gradova koji se mogu pohvaliti i postojanjem onih najobičnijih, odnosno imaju ih samo tri veća bh. grada - Sarajevo, Mostar i Trebinje.

Najstariji javni toalet u Evropi, a koji je još besplatan, je Begova hala (1531.) pored Begove džamije u Sarajevu.

Osim ovog, u samom centru glavnog bh. grada nalaze se još četiri javna toaleta i oni se naplaćuju marku. Također, tu je i javni toalet kod Gradske tržnice, zatim na Skenderiji, u Vilsonovom šetalištu i na Ilidži.

Tokom ljeta, kada je najviše turista u gradu, mnogi se žale da javnih toaleta nema dovoljno, a ni putokazi nisu istaknuti, tako da većina ne može da ih pronađe. Spas nalaze koristeći toalete u velikim tržnim centrima koji imaju po nekoliko toaleta.

Ružna slika

Za razliku od Sarajeva, pak, Banja Luka tek čeka prvi javni toalet. Gradske vlasti planiraju u toku ove godine u užem centru grada postaviti javni toalet, čime bi bar na jednoj lokaciji mobilne toalet-kabine postale prošlost.

- Imali smo mnogo žalbi na toalet-kabine u centru grada, a pogotovo na one na platou ispred Muzeja. S jedne strane one su potrebne, ali s druge one su ružna slika u centru grada, a oko njih se osjete i neprijatni mirisi. Odlučili smo da bar na jednoj lokaciji u gradskoj jezgri riješimo problem nedostatka toaleta - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka Petar Bilčar.

U Mostaru su već nekoliko godina u funkciji dva javna toaleta, jedan na Španskom trgu, o čijem održavanju se brine komunalno preduzeće „Parkovi“, te drugi na ulazu u stari grad, u blizini Tepe, kojim upravlja javno preduzeće „Tržnice-Pijace“.

S obzirom na to da su izgrađeni prije nekoliko godina, u dobrom su stanju. Korištenje javnog toaleta na Španskom trgu je besplatno, a radno vrijeme je od devet do 17 sati.

- Ja sam već četiri i po godine tu, radim na održavanju i čišćenju. Do sada nismo imali problema s oštećenjima. Dolaze i turisti i zadovoljni su higijenom - kaže nam Ziba Mihić, uposlenica JP „Parkovi“.

Higijena je na prvom mjestu i kada je riječ o javnom toaletu kod Tepe. Maja Kajtaz, direktorica mostarske „Tržnice-Pijace“, kaže da je radno vrijeme od devet do 18 sati i da se korištenje naplaćuje marku. Ovaj toalet je luksuznog tipa, ima odvojene kabine za muškarce i žene, toalet za osobe s invaliditetom, kao i prostoriju za presvlačenje beba.

Prilikom rekonstrukcije i uređenja Gradskog parka prije nekoliko godina Tuzla je dobila i moderno uređen i obilježen javni toalet. Iako se nalazi u centru grada, nedaleko od korza, objekt je u špici sezone i van nje zatvoren. U Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica nisu nam odgovorili zašto je to tako.

Nije u funkciji

U Trebinju postoji javni toalet koji je otvoren od sedam do 21 sat. Prema riječima Nedeljka Lambete, direktora preduzeća „Komunalno“, toalet ima više ženskih i muških kabina, kao i toalet za invalidna lica s pristupnom rampom. Ulaz se naplaćuje marku. Lambeta je dodao da se o higijeni brinu zaposlene radnice koje rade u dvije smjene.

Goražde je jedan od bh. gradova koji nema javni toalet. Istina, objekt koji je u tu svrhu korišten prije rata postoji i danas, ali nije u funkciji. Obnovljen je prije 12 godina kroz Projekt upravne odgovornosti koji su finansirali UNDP i SIDA, ali nikada u potpunosti nije stavljen u funkciju.

Također, u Zenici nema javnih toaleta već više od deset godina, a u Gradskoj upravi imaju u planu da ih osiguraju. Kada će se to desiti, nisu mogli precizirati.

Ni Bijeljina još nema izgrađene infrastrukturne objekte koji bi opravdali status grada koji joj je zvanično dat prije nekoliko godina.

Prijedorski kafići alternativa

Ni u Prijedoru nema javnog toaleta. U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove ovog grada kažu da je to neobično i dodaju da do sada nije bilo zahtijeva građana za izgradnjom javnog toaleta.

U gradu se, kad „prigusti“, koriste toaleti kafića, a oni koji putuju na raspolaganju imaju toalet na Autobuskoj stanici koji je u odličnom stanju te onaj na željezničkoj stanici koji izgleda katastrofalno.

Sve ostalo na odborničkim pitanjima

Svetozar Maksimović, penzioner koji je godinama radio u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove Bijeljine, kaže da je bilo nekoliko pokušaja da se ova tema nametne u Skupštini grada i lokalnoj upravi, sve je ostalo na tek nekoliko odborničkih pitanja.

- U saradnji s brčanskom firmom iz Dubrava, grad je u nekoliko navrata zakupljivao pokretne taolete koji su postavljani na dvije lokacije u centru grada. Ali, to su nestabilni objekti, skloni padu i prevrtanju usljed vjetra i nepogoda i zbog toga se odustalo od te varijante - sjeća se Maksimović.

Vesna Radikić iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Bijeljine kaže da javni toalet postoji u krugu Zelene pijace, ali pod upravom je preduzeća „Komunalac“.

No, do sada nije bilo zvaničnih inicijativa za izgradnjom javnog gradskog toaleta, iako je u odluci o komunalnom redu propisana i mogućnost da neko iz privatnog sektora može izgraditi javni toalet, ali do sada niko nije iskazao zainteresiranost za takvu investiciju.

NA VRH