REAKCIJE

Njemački mediji o Vjerici Radeti: Postoje stvari koje normalan čovjek ne može zamisliti...

Vjerica Radeta

DW

28.7.2018

Njemačka štampa piše o nedopustivom tvitu Vjerice Radete, od kojeg se distancirala Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, ali ne i predsjednik Vučić.

U članku pod nazivom "Ustanak u Srbiji nakon degutantnog verbalnog ispada Vjerice Radete" Tageszeitung piše:

- Postoje stvari koje normalan čovjek ne može zamisliti. Reći bez ustezanja nešto tako strašno i nečovječno kao što je to uradila Vjerica Radeta je nenadmašivo - piše njemački list Tageszeitung.

Radi se o tvitu koji je zastupnica Parlamenta Srbije postavila nakon smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović. Znajući da je Hatidža u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina, muža, dva brata i puno drugih članova familije, koje je ubila srpska vojska, članica Radikalne stranke Srbije je pokušala da ponizi majku Srebrenice i neposredno nakon njene smrti. Napisala je: "Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti? Muž ili sinovi?"

Mnogi nisu vjerovali svojim očima. I u Srbiji je Vjerica Radeta doživjela negativne reakcije. Njena šefica Gojković distancirala se od ovog tvita nazivajući ga najoštrijom uvredom i interpretirajući ga kao napad na dostojanstvo Parlamenta Srbije.

- Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede narodne poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i ugrožavaju dostojanstvo Narodne skupštine. Iznijeti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrijednosti koje zastupa Narodna skupština Republike Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko tijelo civiliziranih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije. U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović - navodi se u saopćenju Maje Gojković.

To što se nije oglasio najjači političar u Srbiji Aleksandar Vučić je razumljivo. U vrijeme zločina u BiH sadašnji predsjednik Srbije bio je i sam član Radikalne stranke i ratni propagandista na TV kanalu na Palama. U vrijeme genocida u Srebrenici Vučić je bio generalni sekretar i bliski saradnik vojvode Šešelja, koji do danas stoji iza genocida u Srebrenici. Vučić je tada prijetio ubistvom 100 Bošnjaka za smrt jednog Srbina.

Vjerica Radeta se stoga nema čega plašiti, čak ni optužbe u Hagu. Godine 2014. je pokušala utjecati na svjedoke u procesu Vojislavu Šešelju. Neumorni borac za ljudska prava, predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko je rekla: ''To samo pokazuje da se duh Srbije veže za vremena Slobodana Miloševića", piše Erich Ratfelder u listu Taz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.