REAKCIJE

Vašington će prekrižiti Izetbegovića kao partnera

Piše: Avaz.ba

3.8.2018

Zahlađivanje i zaoštravanje političkih odnosa na relaciji Sjedinjene Američke Države - Turska moglo bi imati dosta negativan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu s obzirom na odnos koji bošnjački državni vrh, prije svega predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, ima s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, smatra Nedžad Latić, publicista i novinar. 

Trči posljednji krug

- Davno sam rekao da Bakir Izetbegović “trči posljednji krug” i da neće opstati na političkoj sceni nakon što je Erdoan zaokrenuo geopolitički kurs turske politike haman u punom luku od Vašingtona prema Moskvi. Iako je Erdoan podržao Donalda Trampa u predsjedničkoj kampanji, to nije dovoljno da se poprave odnosi između Ankare i Vašingtona. Pitanje zatvaranja jednog američkog svećenika samo je povod da odnosi eskaliraju do verbalnih prijetnji i, evo, sankcija - kaže Latić.

To što su Izetbegović i njegov potrčko Šefik Džaferović u Srebrenici prilikom obilježavanja godišnjice genocida 11. jula pokazali koliko su bliski s Erdoanovim ljudima, koji su se sada našli na crnoj listi, prije svega sa ministrom pravde Abdulhamitom Gulom, Latić smatra da sigurno neće imati pozitivan efekt.

- Osobe koje su faktični na nekoj vrsti crne liste, odabrane su zato što su najodaniji Erdoanovi ljudi. To što su se, kao takve, družile s Izetbegovićem, sasvim je normalno, jer Izetbegović nema nikakve kriterije u “bratskim” odnosima s Erdoanom, odnosno u pobratimskim odnosima SDA i AK partije. U takvim odnosima, Izetbegović se ništa ne pita, jer, kako mu je jednom Erdoan odbrusio: “Ko je on da kreira politiku velike Turske”, njegovo je samo da klima glavom i da se grli kako s Erdoanom, tako i sa svim njegovim ljudima. Sad je Izetbegović pred nepremostivom dilemom: Turska ili Amerika. Nažalost, on je već odabrao Tursku i ako bi on ostao da vodi državnu politiku, to bi se direktno obilo Bošnjacima o glavu – navodi Latić

On ističe da je “Erdoan šitio Bosnu i Bošnjake samo u onoj mjeri u kojoj to odgovara Turskoj”.

Glupo je vjerovao

- Izetbegović je matiran, jer je glupo vjerovao da će preko Erdoana zaštititi sebe, svoju stranku pa, uz sve to, i državu od negativnih međunarodnih diplomatskih utjecaja. Uskoro bismo se mogli uvjeriti da Erdoan štiti Bosnu i Bošnjake samo u onoj mjeri u kojoj to odgovara turskoj politici, odnosno turskim geostrateškim i nacionalnim interesima. Do sada se vodila politika na relaciji Sarajevo – Ankara samo onako kako Erdoan kaže. Kako je Sarajevo definirano kao američki nacionalni interes, logično je očekivati da će Vašington prekrižiti Izetbegovića kao partnera – zaključio je Latić.

Gul formirao punkt AK partije u Sarajevu 

Kako Latić kaže, Gul, iz perspektive BiH, može biti posebno zanimljiv za SAD ili EU s obzirom na to da je zadužen za širenje turskog utjecaja, pa i u BiH.

- On je formirao punkt AK parije u Sarajevu, a nakon održanog mitinga u Zetri, to će Evropljani shvatiti kao bazu AK partije za utjecaj turske politike na Evropu - smatra Latić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.