IZBORI

Hiljade kandidata u utrci za mandate

Piše: K. KEŠMER – M. AŠČIĆ

7.8.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je jučer redovne kandidatske liste za sve nivoe vlasti na predstojećim općim izborima zakazanim za 7. oktobar.  

Istekao rok za žalbe 

Ukupno je ovjereno skoro 800 lista kandidata za sve nivoe vlasti. Rok za podnošenje žalbi je istekao, a CIK je zvanično objavio liste koje zadovoljavaju uvjete za učešće na predstojećim izborima.

Kada je u pitanju Savez za bolju budućnost, kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je lider ove stranke Fahrudin Radončić, koji je, prema anketama, jedan od favorita na predstojećim izborima za ovu poziciju. Kandidat SBB-a za predsjednika/potpredsjednika RS je Admir Čavka. 

Radončić: Jedan od favorita za bošnjačkog člana Predsjedništva

Na listama SBB-a veliki je broj novih lica, iznenađenja, koja će biti osvježenje na bh. političkoj sceni. Uspješni ljudi iz svih oblasti, privrednici, ljekari, profesori kandidati su za Državni, entitetske i kantonalne parlamente.

Državni listu predvodi Ismir Jusko, uspješni ministar prometa i komunikacija, koji je svojim radom osigurao 2,5 milijardi maraka za infrastrukturne projekte u BiH. Na drugoj poziciji je profesorica Adisa Omerbegović-Arapović, makroekonomski stručnjak, treći je Damir Arnaut, poslanik koji je bio predlagač zakona kojima je ukinut tzv. bijeli hljeb...

Kada su u pitanju ostali kandidati ove stranke, Meho Rakić nosilac je liste za Državni parlament iz Unsko-sanskog i Livanjskog kantona. Faruk Ćupina predvodi listu iz HNK i ZHK, Ćamil Zaimović iz izbornih jedinica ZDK i SBK.

Dokazani kadrovi

Liste za Federalni parlament iz dvije sarajevske izborne jedinice predvode ugledni ljekar Mirsad Kacila, koji vodi renomirani tim ljekara Centra za srce u Sarajevu, i Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i poznati sarajevski ratni hirurg.

Kacila: Ugledni ljekar / Prašović-Gadžo: Poznata novinarka / Jusko: Nosilac liste za Državni parlament / Nikšić: Na listi za državni nivo

Na listi su i ugledna novinarka Sanela Prašović-Gadžo te poznata glumica Zana Marjanović. Tu su i Adis Arapović, poznati politolog, koji se dokazao u nevladinom sektoru, glumac Izudin Bajrović te Fuad Čibukčić, trenutni direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je za njegovog mandata implementirao brojne uspješne projekte.

Liste za federalni nivo predvode i Azra Hadžić-Bećirspahić iz izborne jedince 1, Šemsudin Kavazović u izbornoj jedinici 2, Fuad Hadžimehmedović predvodi listu iz izborne jedinice 3, Sanela Rasić na čelu je liste iz izborne jedinice 4, Jasmin Hodžić iz izborne jedinice 5. Listu izborne jedince 6 predvodi Enver Merdić, Faika Mujanović-Glamočanin vodi listu izborne jedinice 8, a Anel Kljako, koji u Mostaru ima značajnu ulogu kada je u pitanju rješavanje Izbornog zakona, nosilac je liste iz izborne jedinice 9.

Na čelu lista za kantonalne skupštine su Ismet Sarajlić (ZDK), Muradif Kanlić (BPK), Almir Švago (SBK), Osman Macić (HNK) i Mirvad Kurić (KS), Senad Ahmetović (Posavski kanton).

Nosioci SDP-ovih lista za Državni parlament su Enes Eminić (izborna jedinica 1), predsjednik stranke Nermin Nikšić (izborna jedinica 2), Saša Magazinović (izborna jedinica 3), Zukan Helez (izborna jedinica 4) i Enver Bijedić (izborna jedinica 5).

Što se tiče Federalnog parlamenta, listu iz izborne jedince 1 predvodi Albin Muslić, iz izborne jedinice 2 Mujo Hasić. Zlatko Ercegović i Hasan Muratović nosioci su lista u izbornim jedinicama 3 i 4, dok Senaid Begić i Jasmina Zubić predvode liste iz izbornih jedinica 5 i 6. Trenutni poslanik u Parlamentu FBiH Damir Mašić na čelu je liste iz izborne jedinice 7, dok su Nijaz Helez, Zoran Mikulić i Dragan Iličić na čelu izbornih lista 8, 9 i 10. Listu iz izborne jedinice 11 predvodi generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Mašić: Na listi za Parlament FBiH

Nosioci lista SDP-a za kantonalne skupštine su Muhdin Šertović (USK), Damir Hamidović (PK), Dževad Hadžić (TK), Jasminko Kapić (ZDK), Emir Frašto (BPK), Sifet Mrkonja (SBK), Aner Žuljević (HNK), Ivan Herceg (ZHK), Segmedina Srna-Bajramović (KS) i Jugoslav Brdar (LK).

Kada je u pitanju SDA, liste za državni nivo predvode u izbornoj jedinici 1 Šemsudin Dedić, u izbornoj jedinici 2 Edin Mušić, dok izborne jedinice 3 i 4 predstavljaju Denis Zvizdić i Nermin Mandra. Safet Softić nosilac je liste za izbornu jedinicu 5.

Zvizdić: Nosilac liste za Parlament BiH

Listu za federalni nivo predvode Asim Kamber iz izborne jedinice 1, Rahim Gadžić na vrhu je liste iz izborne jedinice 2, Ibrahim Zukić iz izborne jedinice 3, listu iz izborne liste 4 predvodi Denijal Tulumović, Miralem Galijašević predvodi listu iz izborne jedinice 5, Mirsad Zaimović listu izborne jedinice 6, Eldar Čomor listu izborne jedinice 7. Trenutna potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović na čelu je liste iz izborne jedinice 8, Osman Ćatić liste iz izborne jedinice 9, dok se na njoj nalaze i Elvira Dilberović i Salmir Kaplan, a listu izborne jedinice 11 predvodi Asim Sarajlić, dok je druga Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića.

Kantonalne liste za Skupštine predvode Almin Handangić (USK), Anes Osmanović (PK), Bego Gutić (TK), Himzo Smajić (ZDK), Aida Obuća (BPK), Tahir Lendo (SBK), Šerif Špago (HNK), Semir Efendić (KS) i Hikmet Hodžić (LK).

Listu HDZ-a za Državni parlament predvode Borjana Krišto, Predrag Kožul, Tatjana Lučić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Dragan Juričević, Ivana Nadarević.

Kada je u pitanju federalni nivo, nosioci lista za Parlament FBiH su Mirko Pandža, Ilija Pavlović, Marijan Kljajić, Angela Čoković. Kandidat HDZ-a za potpredsjednika RS je Josip Jerković. Liste za Skupštine kantona predvode Ivo Tadić (ZDK), Ilija Nakić (SBK), Nevenko Herceg (HNK), Dražen Trlin (KS)...

PDA nudi kandidate za sve nivoe vlasti

Kukić: Nosilac liste za Parlament BiH

Kada je u pitanju Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik Mirsad Kukić, iako tek osnovana, ova stranka predložila je kandidate iz skoro svih izbornih jedinica.  

Tako za Državni parlament liste predvode Asim Salihović (izborna jedinica 1), Faik Uzunović (izborna jedinica 4), Mirsad Kukić (izborna jedinica 5). Što se tiče Parlamenta FBiH, listu iz izborne jedinice 1 predvodi Azra Pašalić, Husein Topčagić na čelu je liste iz izborne jedinice 2. Liste iz izbornih jedinica 3 i 4 predvode uspješni biznismen Azmir Husić i Elzina Pirić, dok liste izbornih jedinica 5, 6 i 7 predvode Hamza Hotić, Emin Haračić i Edina Duraković, a Derviš Čikotić na čelu je liste iz izborne jedinice 8.

Sefer Halilović predvodi listu BPS-a za Državni parlament

Halilović: Ratni komandant

Liste Bosanskohercegovačke patriotske stranke, koju vodi Sefer Halilović, ratni komandant Armije RBiH, za Državni parlament predvode iz izborne jedinice 1 Anel Velić, iz izborne jedinice 2 Mensud Hero. Halilović je na čelu liste iz izborne jedinice 3, dok liste iz izbornih jedinica 4 i 5 vode Sulejman Lisičić i Osman Puškar. 

Federalni nivo BPS-a predvode iz izborne jedinice 1 Asmir Hrnjica, Belma Suljić iz izborne jedince 2, Mirsad Bećirović na čelu je liste iz izborne jedinice 3, liste izbornih jedinica 4 i 5 predvode Amir Ramić i Smajl Hasanić. Mirnes Fatić nosilac je liste iz izborne jedinice 6, Muharem Fišo, koji trenutno obavlja funkciju ministra za boračka pitanja KS, predvodi listu iz izborne jedinice 7, dok liste izbornih jedinica 8, 9 i 10 predvode Nedžad Jahić, Omer Mičijević i Josip Ivanković Lijanović. Legendarni komandant Zaim Backović na čelu je liste iz izborne jedinice 11.

Sin Sefera Halilovića, poznati publicista i autor više knjiga o političkim ubistvima Semir Halilović, nosilac je liste za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Hadžibajrićeva stranka prvi put na izborima

Hadžibajrić: Predvodi listu za Skupštinu KS

Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića, aktuelnog načelnika sarajevske općine Stari Grad, koja prvi put izlazi na izbore, također je dala mnogo novih imena iz velikog broja izbornih jedinica. 

Tako liste za državni nivo predvode Domin Malbašić, Amir Halep i Hamdija Numanović. Liste za Federalni parlament predvode Senada Mehinović, Mehmed Sabirović, Sead Džafić, Ibrahim Delibašić, Elma Purišević, Kasim Brdar i Mehmed Kulić. Hadžibajrić predvodi listu za Skupštinu KS. Ova stranka ima i kandidata za potpredsjednika RS, a to je Jusuf Arifagić.

SNSD s isprobanim kadrovima

Listu SNSD-a za Državni parlament predvode Bogoljub Radun, Željko Ćolović, Radoslav Filipović te Boro Jevtić i Jovo Radić. Liste predvode i dugogodišnji državni parlamentarci Dušanka Majkić i Nebojiša Radmanović. SNSD je za predsjednicu RS kandidirato trenutnu premijerku ovog entiteta Željku Cvijanović.

Ko su kandidati za članove Predsjedništva BiH

Čović: Kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda / Dodik: U utrci za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda

Osim lidera SBB-a Fahrudina Radončića, kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda su Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP), Senad Šepić (NB), Amer Jerlagić (SBiH) i Mirsad Hadžikadić (nezavisni kandidat).

Za poziciju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kandidati su Dragan Čović (HDZ), Željko Komšić (DF), Boriša Falatar (Naša stranka), Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB) i Dijana Zelenika (HDZ 1990). Milorad Dodik (SNSD) i Mladen Ivanić (SzP) kandidati su za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

U četvrtak istječe rok za prijavu kompenzacijskih lista, koje će CIK razmatrati, a ovjeriti do 23. avgusta

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.