BIH

Kovačević: Mostogradnja u BiH je solidna, jer je država radi

Kovačević: Redovne kontrole

Piše: K. Ke.

17.8.2018

Stravičan slučaj urušavanja vijadukta u italijanskoj Đenovi pokrenuo je pitanje sigurnosti mostova i u BiH. Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević kazao je za „Avaz“ da je mostogradnja u BiH solidna te da se u našoj državi posljednji most urušio prije oko 40 godina. 

- To je bilo na Darivi u Sarajevu. Od tada, koliko ja znam, nismo imali nekih naročitih oštećenja. Mislim da se kod nas obilazak i redovne kontrole obavljaju redovno i to je u nadležnosti države – navodi Kovačević.

Kako kaže, može doći do zamora materijala zbog opterećenja, ali se tragedije mogu spriječiti redovnom kontrolom i obilascima.

- Vidjeli ste da je taj most urušen po pravoj liniji. To znači da je pukao na sastavu, što ukazuje da su spojevi slabi – kaže ovaj stručnjak.

Kovačević ističe da na mogućnost urušavanja nekog mosta ili vijadukta mogu utjecati razni faktori.

- Nije važna samo statika nego i geološka ispitivanja, da vidite na čemu se most pravi. Taj dio postao je nezaobilazan - ističe Kovačević.

Prednost BiH je, kako kaže, što skoro sve mostove i vijadukte gradi i održava država, odnosno državne kompanije.

- Koncesionari i privatnici rade tako da izvuku korist. Gdje god mogu „uštinuti“ kroz ulaganje i gradnju, oni će to učiniti. Dakle, prednost BiH je u tome – zaključuje Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.