STAVOVI

Vladajuće etno-stranke izgubit će izbore, treba ih spriječiti u krađi rezultata

Nevolja, siromaštvo, prevare, laži, otimačina, to je počelo konačno preko stomaka djelovati na građane

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

16.9.2018

Prolazi prva sedmica izborne kampanje u BiH, a građani svjedoče ko zna kojoj „reprizi“ obećanja političara koji su decenijama na vlasti i budžetskim jaslama i koji nisu za sve ove godine ponudili konkretne programe zapošljavanja i općenito razvoja privrede, koju su upravo oni aminovanjem pljačkaške privatizacije i zarad ličnih interesa i bacili na koljena.

Neizostavan dio kampanje za čelnike prvenstveno nacionalnih stranaka je „prebrojavanje krvnih zrnaca“ kako političkim protivnicima tako i građanima te ratnohuškačka retorika. Međutim, kod više od pola miliona nezaposlenih u ovoj zemlji i više od milion onih koji žive na ivici siromaštva takve priče više „ne prolaze“.

Uigrani dvojac

Naročito ako znaju da „uigrani dvojac“ Bakir Izetbegović i Milorad Dodik itekako dobro sarađuju i da je Izetbegović bio glavni spasilac Dodika 2016. godine popustivši njegovim zahtjevima za Mehanizam koordinacije, kada je deblokiran aranžman s MMF-om koji je pomogao prvenstveno Dodiku da konsolidira budžet RS.

Esad Bajtal, politički analitičar, kaže za „Avaz“ da u BiH, kada su kampanje u pitanju, isti trend traje od izbora devedesetih godina i da smo stalno u nekoj izbornoj kampanji jer se izbori održavaju svake dvije godine.

On ocjenjuje da bi rezultat predstojećih izbora mogao biti drugačiji od brojnih prethodnih zbog toga što građani sve više prepoznaju kuda ih vode politike koje su na vlasti decenijama. No, Bajtal ocjenjuje da to, nažalost, nije produkt demokratske logike ni pameti demokratske vrste.

- Građani su postali svjesni zato što su sve gladniji i gladniji. Građanima je pamet počela dolaziti iz stomaka. To je paradoks, koji moderni, demokratski, civilizirani svijet ne poznaje. Ali, nevolja, siromaštvo, prevare, laži, otimačina, uvjeravanje, to je počelo konačno preko stomaka djelovati na građane i oni počinju polako shvatati jednu po jednu od tih kategorija, kako im je servirana, kako su varani, kako su pljačka i kriminal legalizirani – pojašnjava Bajtal.

Došlo do grla

Upravo zato, konstatira Bajtal, stranke koje su godinama na vlasti nemaju šanse da dobiju povjerenje birača 7. oktobra.

- Vladajuće etno-grupacije, etno-političke strukture, zbog te ogorčenosti i ogromnog nezadovoljstva građana nemaju nikakve šanse da dobiju izbore - kaže on.

Međutim, smatra Bajtal, upravo iz razloga što je građanima došlo „do grla“ i zbog toga jer su vladajuće elite svjesne da ne mogu dobiti njihovo povjerenje, utoliko je veća opasnost od krađe na izborima.

- I zato vladajuće stranke neće dobiti izbore i oni će ih izgubiti samo ako budu spriječeni u krađi izbornih rezultata. A stranke koje su odbile uvođenje elektronske kontrole izbora u Parlamentu BiH, prije svega SNSD i HDZ, jasno su poručile da idu na tu kartu na izbore – potcrtava Bajtal.

80 posto građana je ogorčeno i nezadovoljno  

- Međunarodna zajednica, koja stalno poziva građane da izađu glasati, morala je učiniti više da osigura fer i poštene izbore. Jer 80 posto ljudi u BiH je nezadovoljno i žele drugačiju BiH, ali bez obzira na njihovu ogorčenost egzistencijalnom dimenzijom svog življenja, ako se ne spriječe krađe, postoji opasnost da oni koji su krivi za to nezadovoljstvo ponovo dobiju izbore - zaključuje Bajtal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.