ANALIZA

Prvi poraz gazdarice i njene kućne pomoćnice

Nakon dvije godine strahovlade, ljekari digli glas i pokazali neposlušnost prema direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović

Izetbegović i Suljić: Planovi pali u vodu

Piše: K. KEŠMER

28.9.2018

Nakon dvije godine samovolje, bahatosti i brutalnosti, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović doživjela je prvi poraz, a zadali su joj ga upravo oni kojima pokušava u potpunosti ovladati – ljekari.  

Krenuo obračun

Uprkos brojnim pritiscima i zastrašivanju na Skupštini Ljekarske komore Kantona Sarajevo, održanoj prekjučer, ljekari su odbili prihvatiti zahtjev Izetbegovićke da se rukovodstvo, odnosno predsjednik Ljekarske komore, bira javnim glasanjem.

Razlog ovakvog zahtjeva bio je da se tačno zna ko je bi glasao za favorita Sebije Izetbegović – Zaima Jatića, a ko za protukandidata, doktora Ismeta Gavrankapetanovića, kako bi se krenulo u obračun s onima koji bi glasali protiv „favorita“.

Iako su ljekari KCUS-a netom prije održavanja Skupštine pozivani u kabinet direktorice kako bi im se naglasilo da trebaju glasati za Jatića, a protiv Gavrankapetanovića, i to javno, da svi znaju, odlučili su ipak poslušati sebe.

I to se pokazalo već na prvom pitanju, kada je sve palo u vodu – da li izbor rukovodstva treba izvršiti tajnim glasanje ili javnim. Ljekari su većinom glasova, sa 37 za, rekli svoje – tajno. Od toga, znatan je broj ljekara iz KCUS-a. U naletu bijesa, kako saznajemo, sjednicu je napustila Enra Suljić, jedna od direktorica u KCUS-u i desna ruka direktorice Izetbegović, te joj odmah prenijela dešavanja.

S obzirom na ovakav ishod, u KCUS-u je već jučer krenulo zastrašivanje. Ljekari koji su iskazali svoj stav i glasali da se rukovodstvo bira tajnim glasanjem, već su se našli na meti rukovodstva najveće zdravstvene ustanove.

No, kako saznajemo, to neće pomoći. Iako je sjednica Skupštine na kojoj će se birati rukovodstvo Ljekarske komore odgođena za mjesec, većina ljekara odlučna je da na njeno čelo dovode doktora Gavrankapetanovića.

Kraj strahovlade

U svemu tome, ljekari vide svoju pobjedu, te su se mogli čuti razni komentari da su, jednostavno, siti i da je vrijeme da se stane ukraj strahovladi, a zanimljiv status na Facebooku objavio je ugledni ljekar Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Dragan Stevanović:

- Delegati Skupštine Ljekarske komore pokazali su dostojanstvo i nisu dozvolili da im gazdaričina kućna pomoćnica komanduje.

Jasno je da je gazdarica u ovom slučaju Sebija Izetbegović, a njena pomoćnica i izvršilac svih njenih zamisli Enra Suljić.

Zašto je glasanje o predsjedniku odgođeno

Iako se odmah po izjašnjavanju o načinu izbora rukovodstva i predsjednika Ljekarske komore KS trebalo pristupiti i samom izboru, to je odgođeno, i to bez javnog objašnjenja.

Kako saznajemo, razlog je kako bi se dobilo na vremenu da se što veći broj ljekara „ubijedi“ da trebaju biti protiv Gavrankapetanovića. No, sudeći prema atmosferi, i taj će pokušaj propasti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.