IZBORI

Ko će i kada sastaviti vlast?

S obzirom na predizborne tvrdnje i stavove stranaka koje su ostvarile dobar rezultat, teško je razaznati konačnu sliku koalicionog mozika

Parlament BIH: Tek će uslijediti pregovori o koalicijama

Piše: K. KEŠMER

9.10.2018


Iako se još prebrojavaju glasovi i preračunavaju mandati, konture stranačkog sastava federalnog i državnog parlamenta već se prilično naziru. 

Jasno je da je SDA najjača stranka u Federaciji BiH, nakon koje idu SDP, HDZ, DF, dok je SNSD Milorada Dodika najjača stranka u RS.

Politički odnosi

Ono što je teže razaznati jeste konačna slika koalicionog mozaika, prvenstveno na državnom i federalnom nivou. Iako je nekoliko stranaka ostvarilo rezultate koji su im donijeli jak koalicioni kapacitet, sami politički odnosi između njih daju nagovijestiti da sastaviti vlast možda nikad neće biti teže.

Dodik je već najavio da njegov SNSD u državnoj vlasti računa na HDZ, dok ga ostale stranke, prvenstveno misleći na bošnjačkog partnera, ne zanimaju. HDZ se do sada nije očitovao o mogućim koalicijama.

Ni SDA još ne otkriva karte i kalkulacije, ali teoretski bi ova stranka uz SNSD, HDZ te SDP ili DF mogla sastaviti stabilnu koaliciju. No, jasno je da lider HDZ-a Dragan Čović neće pristati na saradnju s najvećim političkim neprijateljem, zbog kojeg je ostao bez novog mandata u Predsjedništvu BiH – liderom DF-a Željkom Komšićem.

- Mislim da ulazimo u tešku situaciju i kada je pitanje implementiranja izbornog rezultata. Vidjet ćemo kako će to u konačnici biti obavljeno, jer nije samo pitanje zbog članova Predsjedništva nego razine entiteta, skupštine u županijama – kazao je jučer Čović, najavljujući, faktički, da ćemo se načekati da dobijemo vlast. A vlast bez HDZ-a praktično je nemoguća.

S obzirom na to, DF u takvoj kombinaciji otpada, a koalicija bi mogla biti sastavljena s nekoliko stranaka koje su osvojile manji broj mandata.

Zamršena situacija

Osim DF-a, potpuna je nepoznanica kako će se SDP pozicionirati, kao treća stranka u FBiH. Predsjednik Nermin Nikšić, prije samih izbora, nekoliko je puta jasno naglasio da ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija sa SDA, ali i SNSD-om.

Iz istih razloga zamršena je situacija na federalnom nivou. SDA kao pobjednička stranka uz HDZ morat će tražiti još jednog ili više partnera. To može biti SDP ili nekoliko stranaka s manje osvojenih mandata.

Iz cijele računice, uz ovako usitnjene mandate, posebno u kantonalnim skupštinama, odakle bi konstituiranje vlasti i trebalo krenuti, jasno je da će se pojavljivati razne kombinatorike, ali i krize, a formiranje same vlasti potrajat će, vjerovatno, vrlo dugo.

SNSD dominantan u RS

U RS je situacija nešto lakša. U ovom entitetu glasove su dominantno uzeli SNSD i Savez za promjene (SDS, PDP, NDP), ali nešto veću podršku dobila je ipak stranka Milorada Dodika.

Tako će SNSD, vjerovatno uz podršku DNS-a, sastaviti većinu unutar NSRS i formirati Vladu RS.

KS i TK mogu i bez SDA

Formiranje vlasti posebno bi moglo ići teško u dva najveća kantona u FBiH, Sarajevskom i Tuzlanskom.

U oba, teoretski i matematički, lako je moguće formirati vlast i bez SDA. U KS, druga stranka po broju glasova je Narod i pravda, slijedi je Naša stranka. Uz SDP i još neku stranku većina bi bila osigurana.

U Tuzlanskom bi SDP uz PDA i DF te još neku stranku također mogao lako sastaviti vlast bez SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.