ŠOKANTNO

Godišnje se u Sarajevu obavi jedna transplantacija bubrega

KCUS se hvali podacima od 2011. godine

S. KURT

29.10.2018

U Kliničkom centru u Sarajevu, nekad najvećem transplantacijskom centru u bivšoj Jugoslaviji, u posljednje tri godine urađene su samo tri transplantacije bubrega. Jedan pacijent je nakon zahvata preminuo.

Ovi se žalosni podaci umnogome razlikuju od hvalospjeva koje je rukovodstvo KCUS-a uputilo javnosti, a povodom kritika jednog pacijenta koji je samo želio ukazati na situaciju i uvjete na Klinici za hemodijalizu, odnosno nefrologiju.

Četiri smjene

Iz KCUS-a su poslovično osornim i bahatim tonom podučili i pacijenta i javnost da je istina ono što oni kažu, te su naveli da je od 2001. do danas urađeno 59 transplantacija bubrega.

- Tačni su ti podaci, ali u posljednje tri godine urađene su samo tri procedure. To iz KCUS-a zaboravljaju reći. U isto vrijeme pacijenti se pokušavaju domoći Tuzle. Sarajevo je nekada, uz Rijeku, bilo lider po broju transplantacija. A sada, godišnje jedna ili nijedna. U Hrvatskoj naprimjer, godišnje se uradi 400 transplantacija – govori za „Avaz“ doktor koji je dobro upoznat sa situacijom.

On ističe da je problem vrlo jasan. Nema kadrova.

- Otkako je prije godinu i po otišao sjajan urolog dr. Alden Prcić, gotovo i da nema operacija. Uz svo poštovanje dr. Aganoviću i dr. Rašić, oni ne mogu tako, raditi jednu operaciju godišnje. Ako godinu ne radite ništa, jasno je sve – nastavlja naš sagovornik.

U isto vrijeme dijalize se rade u četiri smjene, na KCUS-u su trenutno 322 pacijenta na dijalizi, njih 44 u noćnim satima... Od ponoći pa nadalje priključeni na aparate.

- Na KCUS-u se pravdaju navodnim nedostatkom donora. To jednostavno nije tačno. Pa evo, sami porazmislite da treba nekome vašem, da li biste bili donor. Traže se svakakvi, pa i najmizerniji izgovori da bi se prikrila nestručnost. Za to vrijeme pacijenti su godinama na dijalizi. To nije etički, nije ljudski – kaže naš izvor.

 Nema odgovora

Muhamed Kadrić, potpredsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, kazao je kako ni sami bolesnici nemaju informacije zašto je tako mali broj transplantacija u FBiH, godišnje dvadesetak, uključujući Klinički centar u Tuzli.

- Ne možemo se načuditi zašto se u Sarajevu radi jedna do dvije transplantacije godišnje. Bračni parovi sada idu u Tuzlu. Mi nemamo odgovor na to. Naše je samo da čekamo i da se nadamo. U martu smo imali sastanak u Vladi FBiH, inspektori su trebali obići bolnice da vide ko čime raspolaže. Ništa se nije dogodilo. Nemamo ni prave informacije koliko trenutno pacijenata čeka kadaveričnu operaciju. Zvanični podaci kažu oko 200, ali se zapravo radi o 700 pacijenata. Najžalosnije je što toliko novaca i pacijenata ide vani – u Francusku, Hrvatsku, Tursku – dodaje Kadrić.

Mnogo oboljelih, dodaje, nikada neće dočekati transplantaciju. Dok čekaju, obolijevaju od srčanih i drugih bolesti.


 Obilježen Evropski dan doniranja organa 

Bosna i Hercegovina je i dalje „nigdje“ kada je u pitanju doniranje organa, kazao je jučer povodom Evropskog dana doniranja organa predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević. Istakao je da je to zbog toga što se vrlo malo pažnje posvećuje tom načinu liječenja koje spašava ljudske živote.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH upozorili su da zakon u FBiH nije zaživio i da dijalizirani pacijenti umiru čekajući transplantaciju.

Prof. dr. Halima Resić istakla je kako bi mnogi pacijenti mogli biti spašeni transplantacijom samo da se zdravstvena politika i ljekari više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.