NEBRIGA VLASTI

Do kada će Počitelj biti ničiji

Zbog maćehinskog odnosa i neriješenih imovinskopravnih odnosa, skoro svi kulturno-historijski spomenici počeli propadati

Počitelj: Turistički biser prepušten sam sebi. Arhiv

M. SMAJKIĆ

13.11.2018

Nešto više od godinu otkako su predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, nakon monitoringa u Počitelju, iznijeli šokantne činjenice o stanju kulturno-historijskih objekata u ovom srednjovjekovnom gradiću, svojevrsnom simbolu BiH, ali i obavijestili nadležne o tome da je neophodna hitna reakcija, čini se da njihovo upozorenje nije imalo odjeka.

Baš kao ni stalni vapaji stanovnika Počitelja, ali i velikih bh. umjetnika, poput Safeta Zeca, o čemu smo nebrojeno puta pisali bilježeći stanje u ovom gradiću.

Gluhi na vapaje  

U obnovu Pašine tabije, Gavran-kapetanove kule, Šišman Ibrahim-pašine džamije, Kuline, Medrese, Hamama, Sahat-kule i drugih fascinantnih znamenitosti u Počitelju, svojevremeno je Vlada Federacije uložila više od šest miliona maraka. Umjesto da je nakon obnove, kako su to mještani često isticali, određen titular koji će voditi brigu o tom blagu, Počitelj, koji pripada Općini Čapljina, ostavljen je kao siroče.

Tako su zbog nebrige i maćehinskog odnosa, ali i neriješenih imovinskopravnih odnosa, skoro svi kulturno-historijski spomenici počeli propadati. Među prvima je stradala Pašina tabija, koja je doživjela neviđeno vandalsko iživljavanje. Nasreću, to je, ujedno, i jedini objekt u Počitelju čija je revitalizacija u toku, zahvaljujući federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo.

S druge strane, svi turisti koji žele vidjeti Gavran-kapetanovu kulu, to čine na vlastitu odgovornost. Jer, već duže vrijeme ovom objektu prijeti totalni kolaps krovne konstrukcije, a iako su obavili nadzor, federalni inspektori nisu je zapečatili.

Zanimljivo je da su i iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Federacije BiH procijenili da je za sanaciju krova i drugih radova na ovom objektu potrebno 85.000 KM, ali dalje od procjene nije se odmaklo.

- Rečeno je da se za to čeka usvajanje Regulacionog plana za Počitelj, čije je donošenje, usput, zaustavljeno svojevremeno iz raznih političkih igrarija. Kako god, nije nam jasno što se to veže uz Regulacioni plan - kazala nam je tokom naše posjete Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva „Počitelj“.

Nemaju kontejner  

Slična je sudbina i ostalih objekata. Svi su, skoro u pravilu, zapušteni i zarasli u korov, poput Sahat-kule, čiji se otkucaj, kažu mještani, čuo sve do Gabele.

U Medžlisu Islamske zajednice Čapljina vode postupak povrata Hamama i Medrese u svoje vlasništvo.

- Procjene govore da Počitelj tokom sezone posjeti 100.000 turista. Dnevno ih bude na stotine i žale nam se da nemaju gdje ostaviti smeće. Jer, kante koje smo kao uUdruženje postavili, uglavnom su uništene, ali u cijelom gradu nema kontejner. Sami se organiziramo, kupimo smeće i vozimo ga. Obećali su iz Turističke zajednice HNK da će dati novac za kontejner, ali šta je s rasvjetom? Počitelj je u večernjim satima u mrklom mraku! Ne znam, pitam se kakav je ovo više javašluk i do kada će Počitelj biti ničiji - govori nam Dizdar.

Đapo će inicirati određivanje titulara 

Nakon završetka potrebnih radova, Pašina tabija bit će otvorena scena s gledalištem i zatvoreni multimedijalni centar koji će omogućiti, kako je to rečeno iz Ministarstva, da Počitelj postane centrom kulturno-umjetničkih dešavanja u kojem se ujedno razvija i kreativni turizam.

Također, rečeno je da će ministrica Edita Đapo, nakon završetka ovog projekta, u Vladi Federacije BiH inicirati pitanje određivanja titulara Pašine tabije i Starog grada Počitelja kao značajnog kulturno-historijskog kompleksa, čime bi pitanje uprave i brige o njemu bilo trajno riješeno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.