SPOROVI

Hrvatska traži novi sporazum o imovini mimo dogovora o sukcesiji

Zvanični Zagreb u prvi plan stavlja svoje zakone, iznad međunarodnih ugovora

S. KURT

15.11.2018

Šef Pregovaračkog tima BiH za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije Mirsad Žuga potvrdio je za „Avaz“ da je poslao nekoliko pisama hrvatskom kolegi da konačno počnu razgovore o podjeli imovine.

- Posljednji sastanak imali smo u Sarajevu prije tri godine - kaže Žuga.

Bečki sporazum

Ističe da je Bečki sporazum, odnosno aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava, sve definirao. Primjenom tog aneksa jednostavno je riješiti i problem koji muči Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju i Sloveniju, nakon što je Hrvatska nedavno objavila javni poziv za podnošenje ponuda za zakup ne samo imovine BiH.

- Hrvatska stavlja u prvi plan svoje zakone, iznad međunarodnih ugovora i presuda – kazao je Žuga.



Ministar pravde Josip Grubeša jučer je, baš kako je i obećao, bio u Zagrebu, na sastanku s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Iz Zagreba nam je odgovorio na nekoliko dilema koje su se pojavile nakon pres-konferencije koju je imao dan prije u Sarajevu. Prije svega tvrdnje da je za BiH i Hrvatsku neophodno da potpišu bilateralni sporazum, kako bi se problemi počeli rješavati.

Naši izvori, naime, ističu da je takav sporazum dobrodošao, ali nije neophodan, s obzirom na to da je Bečki sporazum stariji od ugovora dvije zemlje.

- Hrvatska smatra da Bečki sporazum treba osnažiti bilateralnim sporazumima, iako to u Ugovoru o sukcesiji nigdje ne piše. Sad je Vrhovni sud zauzeo dva oprečna stava: na građanskom odjelu vrijedi stav da treba sklopiti bilateralni sporazum, a na kaznenom da ne treba – pojašnjava ministar Grubeša.

No, on dodaje da bi bilo najbolje da se sporazum između dvije zemlje ipak postigne.

Odbijanja iz RS

Svjestan da to neće ići lako te da iz BiH, kada je u pitanju ugovor s Hrvatskom, zbog ranijeg odbijanja vlasti iz RS nema jedinstvenog glasa, Grubeša kaže:

- Situacija je takva da se i BiH mora dodatno angažirati da zaštiti svoju imovinu, prije svega da se između sebe usuglasimo i prema vani idemo jednim glasom.

Dogovor, dakle, treba postići najprije u BiH, od Vijeća ministara, preko ministarstava finansija i vanjskih poslova, Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vanjsku politiku.


Pismo Agencije za privatizaciju FBiH

Nakon brojnih upozorenja da bi moglo doći do pljačke bh. imovine, Agencija za privatizaciju u FBiH jučer je ponovo uputila pismo Predsjedništvo BiH, Vijeću ministara BiH, Delegaciji EU u BiH i OHR-u.

Direktor Amer Bekrić u pismu je naveo nekoliko mjera kako institucije mogu i trebaju zaštititi imovinu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.