ANALIZA Nakon stvaranja još jedne (lažne) krize

Ko se svađa, taj se voli ili kako sarađuju Izetbegović i Dodik

Sudeći prema historiji odnosa SDA i SNSD-a, radi se o još jednom nadmudrivanju u sklapanju mozaika vlasti, odnosno raspodjele funkcija unutar nje

K. Ke.
24.01.2019 12:23

Odnosi SDA i SNSD-a, odnosno predsjednika ove dvije stranke Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika nastavili su se razvijati i teći prema već poznatom i uhodanom scenariju i matrici – ko se svađa, taj se voli.

Izmišljanje i pravljenje vještačkih kriza kojima se, po ko zna koji put, pokušava skrenuti pažnja javnosti s realnih problema već je izlizana i providna taktika po kojoj funkcioniraju dvije stranke.

Posljedna u nizu kriza koju prave jeste u vezi s imenom Republike Srpske. SDA je, iz vedra neba, samo dan nakon što je održan sastanak delegacija dvije stranke, uputila saopćenje u kojem najavljuju pokretanje apelacije za promjenu imena RS, koje smatraju diskriminatorskim.

Nimalo iznenađujuće, Dodik je potom iz ladice izvukao već staru prijetnju o secesiji, ali tek poslije najave da će prekinuti pregovore sa SDA o formiranju vlasti.

Sudeći prema historiji odnosa SDA i SNSD-a, radi se o još jednom nadmudrivanju u sklapanju mozaika vlasti, odnosno raspodjele funkcija unutar nje.

Primjera za to je mnogo. SDA i SNSD u posljednjih deset ili petnaest godina najodaniji su partneri kada je u pitanju formiranje vlasti, čerupanje javnog novca i raspodjela važnih funkcija. Jedna drugoj su uvijek bile podrška i pomoć, a to najbolje oslikava izjava Milorada Dodika u kojoj je kazao da je od Izetbegovića dobio ono što nije mogao ni sanjati da će dobiti.

Samo u posljednja dva mjeseca moglo se vidjeti nekoliko primjera plodonosne saradnje. Zastupnici SDA u NSRS tako su pogurali četiri Dodikova kandidata za državni Dom naroda. Time su od SNSD-a napravili, faktički, nezaobilazan faktor u formiranju dražvne vlasti, ali i mogućnost blokade svih procesa.

SNSD je to vratio tako što je u rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovao Denisa Zvizdića.

Saradnja dvije stranke bila je i ranije očita. Tako su Izetbegović i Dodik, vrlo lako, za kafanskim stolom, dogovorili kredite MMF-a, Mehanizam koordinacije i podjelu funkcija.

Da ih povezuju funkcije i novac, moglo se zaključiti i ranije, kada je premijer Federacije BiH Fadil Novalić intervenirao kod zastupnika SDA u NSRS da ne pokreću nacionalni vitalni interes zbog budžeta RS, već da ga podrže. Time je omogućena kakva-takva stabilnost vlasti RS.

Primjera je mnogo, ostaje da se vidi da je cijela priča o promjeni imena RS samo blef kako bi se u raspodjeli funkcija osigurala bolja pozicija.

Oglasi

NA VRH