SAZNAJEMO

Amerikanci prebacuju zarobljene isilovce u Sarajevo

Riječ je o bh. državljanima koji se nalaze na crvenim Interpolovim potjernicama

Sarajevski aerodrom: Očekuje se dolazak pripadnika ISIL-a

Piše: M. AŠČIĆ

9.3.2019

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili za Islamsku državu (ISIL) u Siriji, a zarobile su ih prije nekoliko dana snage sirijskog demokratskog fronta, bit će prebačena u BiH, saznaje “Dnevni avaz”. 

Stroga tajnost

O tome su Amerikanci jučer zvanično obavijestili Graničnu policiju BiH. Imena isilovaca koji se nalaze i na Interpolovim crvenim potjernicama i za njima traga i naša država za sada se drže u strogoj tajnosti.

Oni će u Sarajevo stići posebnim avionom zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega će ih na Međunarodnom aerodromu preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH, jer se ove osobe potražuju prema nalogu Suda BiH zbog učešća u paravojnim formacijam ISIL-a i El-Nusra Fronta. Na Sarajevskom aerodromu uvedena je puna pripravnost.

- Mi smo samo obaviješteni da budemo spremni. Više podataka nismo dobili. Sve se vodi u strogoj tajnosti – kažu naši izvori upoznati s korespondencijom između američkih snaga u Damasku i bh. policijskih agencija.

Prema informacijama do kojih smo došli, s obzirom na to da je riječ o osobama sa potjernica i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega će Tužilaštvo tražiti da im se odredi pritvor.

Ko je zatvoren

Nezvanično saznajemo da se radi o Aliji Keseroviću ili nedavno zarobljenom Amiru Selimoviću. Američke snage, uz pomoć kurdske vojske, zarobile su prošle godine i Emira Ališića i njegovog posinka Hamzu Labidija. No, desetine su još bh. državljana u zatvorima u toj zemlji.

Potraga za 25 državljana BiH

U bazi Interpola su imena 25 bh. državljana za kojima traga ova međunarodna policijska agencije, a nalaze se u Siriji i pripadnici su terorističke organizacije ISIL. Neki su uspjeli pobjeći iz ratne zone i pronaći uporište u Libiji. Među njima je i Nusret Imamović, najtraženiji terorista iz BiH, kojeg su SAD stavile na listu deset najtraženijih terorista svijeta.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je medijima navode "Avaza" i kazao da je najvjerovatnije riječ o Ibri Ćufuroviću i Arminu Čurtu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.