AFERE Izlaze li na površinu finansijske malverzacije

Gdje su potrošeni milioni maraka za EYOF?

Ako smo planirali 900.000 KM za smještaj, kako je potrošeno 2,5 miliona KM, kaže Konakovi

K. KEŠMER
28.03.2019 21:48

Ceromonija otvaranja koštala milion KM

Nakon što je završen Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) počele su na površinu izlaziti nepravilnosti i sumnje u transparentno trošenje miliona maraka.  

Ništa spektakularno

Prvi je izašao Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda. On je kazao da postoji nekoliko sumnjivih stavki i od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake zatražio zvanične odgovore.

Konaković kao primjer navodi da je u planu organizacije navedeno da će na smještaj biti utrošeno 900.000, a na kraju se ispostavilo da je skršeno 2,5 miliona maraka.

Istovremeno, ističe da je upravo Kanton Sarajevo izdvojio najveću sumu novca za EYOF- oko pet miliona KM.

- Želim i imamo pravo znati kako je potrošena svaka marka, od smještaja do ceremonije otvaranja, koja nas je koštala milion KM. Ja nisam vidio nešto spektakularno za milion – kaže Konaković za „Avaz“.

  • Konaković: Želimo sve znati
    Konaković: Želimo sve znati

On postavlja i pitanje zbog čega je izdvajan novac za smještaj učesnika, ako su oni dužni sami sebi platiti sve troškove.

S druge strane, direktora EYOF-a Senahid Godinjak kaže da je Konaković u rukama imao pogrešan papir.

- Prvo, ne radi se o smještaju, već o organizaciji olimpijskog sela sa svim sadržajima, među kojima je i smještaj. Tačno je da smo raspisali tender i da smo predvidjeli 2,2 miliona bez PDV-a i da smo sklopili ugovor s hotelima „Holywood“ i „Hills“ i sav taj novac je došao od participacije takmičara. Dakle, to su učesnici platili, nijedna marka iz budžeta nije otišla na troškove smještaja – rekao je nam je Godinjak.

Govoreći o planiranih 900.000 KM, on naglašava da se radi o planu koji je bio za 2018. godinu.

- To je samo finansijski plan, a u planu za 2019. drugačije smo iznose naveli. O svemu postoje dokumenti – navodi Godinjak.

 Sve je jasno

Na pitanje koliko je ukupno koštala organizacija EYOF-a, Godinjak nije imao konkretan odgovor.

  • Godinjak: Imaju dokumenti
    Godinjak: Imaju dokumenti

- Vidite, EYOF traje već nekoliko godina. Mislim da su se već od 2013. počela izdvajati sredstva, pa se to nastavilo svake godine. Postoji i firma, sve to košta i sad šta me pitate koliko to košta ili koliko je samo organizacija takmičenja stajala novca. Mi sve to znamo do u marku, imamo račune, sve je transparentno. Nismo mogli zarađivati, možda samo nešto od prodaje suvenira. Uglavnom je sve jasno – zaključuje Godinjak.

Nakon ovih tvrdnji, ponovo smo razgovarali s Konakovićem.

- Očigledno da nam onda nije dao originalne dokumente. Logično je da nas zanima kako su utrošena sredstva koja smo i mi dali. Ako je potvrdio direktor da su smještaj i organizacija sela koštali 2,5 miliona KM, onda smo u problemu. Mislim da nema zdrave logike. Zatečen sam izjavom da je to stvarno toliko plaćeno. Koliko je bilo takmičara? Koliko je koštao smještaj po učesniku – kaže Konaković.

Godinjak nam se više nije javljao na telefon.

Lako je biti general poslije bitke

- Mi smo u planu sve obrazložili. Pitali su nas i zašto ranije nismo tender za smještaj raspisali. Pa upitno je bilo da li će uopće biti EYOF-a u januaru. Jer, nismo bili zaokružili finansijsku konstrukciju. Ne pričam ja napamet, već na osnovu dokumenata i papira. Žao mi je da se koristi javna bina za navođenje sumnje. Lako je biti general poslije bitke – naveo je Godinjak.

Komentari

NA VRH