RAZGOVOR

Vedran Džihić za Avaz.ba: Izborna kampanja će, najvjerovatnije, biti jedna od najbrutalnijih u historiji Austrije

Austriju drma jedna od najvećih političkih afera na evropskom nivou

Piše: A. ČENGIĆ

22.5.2019

Političku scenu u Austriji prethodnih dana potresla je afera ''Štrahe'', zbog koje će birači uskoro izaći na prijevremene parlamentarne izbore.  

Nakon što je u medijima objavljen snimak iz ljeta 2017. godine na kojem sada već bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), zajedno s potpredsjednikom Slobodarske partije Johanom Gudenusom (Johann), bogatoj Ruskinji nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, uslijedio je niz ostavki, prozivki, ali i drame na političkoj sceni.

Nema primirja do izbora

Vedran Džihić, naučni savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču, kaže za Avaz.ba da je ovo najveća politička afera od osnivanja Druge Austrijske Republike (od kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine).

- I jedna je od najvećih političkih afera na evropskom nivou. Za nekoliko dana se na političkoj sceni Austrije doslovce sve izmijenilo - vlada je pala, imenovani su novi ministri, upitno je hoće li kancelar Kurz (Sebastian, op. a.) idućeg ponedjeljka dobiti podršku da vodi ovaj prijelazni sastav vlade do izbora u septembru. Da budem jasniji, ovo bi, recimo, bilo uporedivo sa situacijom u kojoj bi SNSD, SDA i HDZ u roku od nekoliko dana izgubili moć u BiH. Austrijska politička scena se definitivno neće primiriti do izbora.  

Kako je naglasio, izborna kampanja će, najvjerovatnije, biti jedna od najbrutalnijih u historiji Austrije. Slobodarska stranka i Kurzova Narodna stranka će se, prema njegovim riječima, naći na suprotstavljenim stranama i bit će žestoki protivnici.

- Svi znamo kako brutalan može biti period kada dođe do pucanja jednog prividno stabilnog i harmoničnog braka, a to se upravo desilo – rekao je Džihić. 

Uvjereni da su žrtve

Na pitanje kakva je sudbina Slobodarske stranke, Džihić kaže da stranka ima svoj rezervoar stalnih birača od oko 15 posto. 

- Ti birači svakako ostaju uz njih i trenutno su uvjereni da su Štrahe i stranka u ovoj aferi žrtva neke veće zavjere političkih protivnika. Dakle, slobodarci su izgubili nešto podrške i neće dostići onih 26 posto koje su imali na prošlim izborima, ali ne vjerujem da će gubitak glasova već sada u nedjelju na izborima za Evropski parlament biti dramatičan. Još je sve suviše friško – kaže Džihić. 

Naglašava da je mnogo važnije kakva će biti unutrašnja dinamika u stranci.

- Tu imamo Norberta Hofera, koji je spremniji na kompromise i za novi start, a s druge strane danas već bivšeg ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla (Kickl), koji je poznat kao desničarski ideolog stranke s oštrim i nekompromisnim stavovima. Nije, naravno, isključeno da uskoro dođe do novog cijepanja stranke na dva dijela – tvrdi Džihić. 

Mirna i staložena ruka

Savjetnika na austrijskom institutu pitali smo i kako vratiti povjerenje građana, na što nam je rekao da predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) vodi Austriju kroz ovu buru mirnom i staloženom rukom.

- Važno je da su ministri Slobodarske stranke napustili vladu, gdje su umjesto njih ušli sada većinom nezavisni eksperti i stručnjaci. Sada je važno da se sve primiri pred izbore u septembru i da se oformi nova vlada koja će biti stabilna i zasnovana na konsenzusu da ekstremna desnica jednostavno nema mjesto u vladi. I, naravno, važno je da se sudski organi istraže sve u vezi s aferom i da pokažu da institucije funkcioniraju - kaže Džihić.

On nam nije mogao dati precizan odgovor kako bi nakon izbora mogla izgledati nova vlada Austrije.

- Očekuje se da će Kurz izaći iz izbora kao dominantna snaga, naravno, ako ne povuče neke pogrešne političke poteze do tada. Možda se otvara prostor za neku vrstu koalicije između Kurza, liberalne partije NEOS i eventualno zelenih – kaže Džihić. 

Jasna pozicija prema BiH

Pitali smo i hoće li se trenutna situacija odraziti na odnos Austrije i BiH.

- Važno je da je moment koji je smetao ovu vezu, a to je političko djelovanje na liniji Dodik/RS i Štrahe/Gudenus/Slobodarska stranke, nestao. Mislim da Dodik gubi u ovakvoj konstelaciji jednog za njega do sada definitivno pouzdanog partnera. Naravno, to Dodika neće politički uzdrmati, ali ga može donekle dodatno internacionalno izolirati. Prijelazna vlada će imati kontinuitet u ministarstvu vanjskih poslova. Karin Knajsl (Kneissl) je imala jasnu poziciju prema BiH, nastavak ekonomskog i kulturnog angažmana, podrška reformama i EU integracijama zemlje. Činovnici u ministarstvima zaduženi za Balkan ostaju na svojim pozicijama, tako da je kontinuitet tu – zaključio je Džihić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.