EVROPSKI IZBORI

Jačanje uloge zemalja Sjeverne Evrope, a slabljenje Merkel nisu najbolje vijesti za nas

Birači su nagradili najodlučnije zagovornike europskih vrijednosti: liberale i zelene

Mirela KUKAN

27.5.2019

Ugledni hrvatski politički analitičar Davor Đenero (Gjenero) u razgovoru za "Avaz", ocjenjujući rezultate izbora za Evropski parlament, ocjenjuje kako se „opet pokazalo da su građani odgovorniji od političke klase“.

- Relativno visokim odzivom pokazali su da im je stalo, a izbornim opredjeljenjem da žele zaštiti evropske institucije i proces evropske integracije. Istovremeno, birači su kaznili ključne aktere dosadašnje evropske politike, demokršćane i socijaliste, a nagradili najodlučnije zagovornike evropskih vrijednosti: liberale i zelene – kaže nam Đenero.

On je uvjeren da će dosadašnjoj koaliciji demokršćana i socijalista pristupiti i liberali i zeleni, podijeliti odgovornost za evropske politike, bitno ojačati svoj utjecaj, a time Evropu vratiti i nekim od polaznih vrijednosti.

 Gubitnici su i Merkel i Makron

- Personalno, gubitnici su i Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), veći utjecaj na evropskom parteru mogli bi od sada imati dosadašnji holandski prvi potpredsjednik Evropske komisije, laburista Frans Timermans (Timmermans) i danska eurokomesarka, liberalka Margrete Vestager – smatra naš sagovornik.

Najveća izlaznost koja je zabilježena u posljednjih 20 godina na evropske izbore, prema njemu, „svjedoči o zrelosti i odgovornosti evropskih birača, koji, očito, ne žele da projekt evropske integracije tek tako propadne“.

Komentirajući činjenicu da je islamofob Gert Wilders najveći gubitnik ovih izbora, Đenero kaže kako je „izrazito važno da ozbiljni narodi Evrope imaju snage eliminirati populiste i političare koji svoje djelovanje zasnivaju na urotničkim teorijama i lažnim vijestima, iz nacionalnog i evropskog političkog života“.

Za njega nije veliko iznenađenje pad podrške koju je HDZ Hrvatske na evropskim izborima zabilježio.

- Nije veliko iznenađenje, iako je rezultat nešto slabiji nego što se očekivalo. Ipak, važno je da je u Hrvatskoj devet od 12 mandata sigurno pripalo sistemskim strankama: demokršćanima, socijalistima i liberalima, a niti jedan mandat nije pripao radikalnoj skupini okupljenoj oko Marine Le Pen – kaže Đenero.

O refleksijama na BiH još rano govoriti

Na kraju, smatra da je još rano govoriti o tome kakve refleksije sada može očekivati Bosna i Hercegovina.

- O tome je još rano govoriti, pričekajmo da se formiraju Evropski parlament i Evropska komisija, pa ćemo onda znati koji će biti njihovi prioriteti u ovom mandatu. Jačanje uloge zemalja Sjeverne Evrope (Nizozemska, Danska), a istovremeno slabljenje Merkel kao inicijatorice novog kruga razgovora o zapadnom Balkanu, nisu najbolje vijesti za „regiju“. Uz Francusku, Danska i Holandija su najmanje sklone proširenju – zaključuje cijenjeni politolog Davor Đenero.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.