PROGNOZE

Dragan Markovina: Minimalne su šanse da se EU uskoro krene dalje širiti

Nevjerovatan je uspon radikalne desnice svake vrste i parolaškog populizma s kojim se neće biti lako izboriti, smatra Markovina

Markovina: Uspjeli smo napraviti vidljiv rezultat. Arhiv

Piše: M. KUKAN

29.5.2019

Splićanin iz Mostara, historičar, publicista, osnivač Nove ljevice Dragan Markovina sa svojom strankom bio je dio koalicije koja je izašla na izbore za Evropski parlament. 

Temelj za sljedeće izbore

- Naša koalicija zelene ljevice, sastavljena od stranaka Možemo, Nova ljevica i Orah, u ove izbore ušla je s puno entuzijazma, modernim programom koji se bavio konkretnim temama poput stanovanja, obrazovanja i zdravstva te idejom kako su ovi izbori tek prvi korak u izgradnji savremene ljevice u Hrvatskoj.  

Mislim da smo, unatoč maloj medijskoj prisutnosti te jednako maloj izlaznosti od nekih 30 posto s nešto više od 19 hiljada osvojenih glasova, odnosno 1,79 posto, uspjeli napraviti vidljiv rezultat. On nije spektakularan, ali nije niti podbačaj, nego čini dobar temelj za daljnju izgradnju infrastrukture i za sljedeće izbore, koji su uskoro - kazao je u razgovoru za „Avaz“ Markovina, rezimirajući rezultate održanih evropskih izbora. 

Zanimljivo je da Markovina kao najveći problem, ne samo ovih izbora nego i društva, ipak, vidi u nevjerovatnom usponu radikalne desnice svake vrste i parolaškog populizma s kojim se, kako ističe, neće biti lako izboriti.

- Nekoliko je tu stvari. Prvo, već sama činjenica da stranke koje otvoreno simpatiziraju fašizam, izolacionizam, podizanje bodljikavih žica na granicama, suspenziju ženskih prava i slično postaju politički faktor i dobivaju legitimitet na izborima ulaskom u parlament smatram strašnim i problematičnim. Neovisno o postotku tih glasova. Oni nisu u većini, ali su itekako prisutni i broj glasova im je narastao. Kad to stavimo u kontekst Hrvatske, gdje su takve liste zajedno osvojile skoro 18 posto glasova, jasno je o čemu govorim. Tim prije, što su slični stavovi itekako prisutni i u velikim pučkim strankama na vlasti - tumači Markovina.

Sve je do aktera u BiH  

Na pitanje šta bi nakon ovih izbora mogla očekivati Bosna i Hercegovina, naš sagovornik smatra da su minimalne šanse da se u ovim okolnostima Evropska unija krene dalje širiti u skorije vrijeme.

- Bojim se da ćemo imati jednaku pat-poziciju kao i do sada. Jedini način da se to eventualno izmijeni je da se baš svi akteri u BiH na ovom pitanju slože i krenu zajednički raditi u istom smjeru, a i sami znate koliko je to nerealno – navodi Markovina. 

Šta će se izroditi nakon debakla HDZ-a

- HDZ Hrvatske je, objektivno govoreći, doživio teški debakl, koji jeste djelovao šokantno na prvu ruku, ali je zapravo bilo signala da bi se to moglo dogoditi, s obzirom na to da je kompletna hard-core desnica označila HDZ kao glavnog neprijatelja. Pojavile su se četiri takve relevantne liste i svaka je uzela dosta glasova, u zbroju skoro 18 posto. Stoga će biti zanimljivo gledati šta će se na toj sceni događati do parlamentarnih izbora i kako će se uopće HDZ postaviti prema njima nakon ovoga – kaže naš sagovornik. 

Druga strana medalje

Markovina kao drugu stranu medalje vidi porast liberala i Zelenih uglavnom u zapadnoevropskim zemljama i smatra da je to ipak drugačija vrsta odgovora na legitimacijsku krizu velikih i dominantnih stranaka, konzervativaca i socijaldemokrata. 

- Taj odgovor je svakako bolji i definitivno govori u prilog tome kako se politička scena počela ozbiljno mijenjati. A, ako me pitate kako će se formirati vlast u Evropskom parlamentu, nisam siguran. Ono što je prilično izvjesno jeste da će se radikalna i izolacionistička desnica naći izolirana – zaključuje Markovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.