SAZNAJEMO

Šta će biti teme "Berlinskog procesa"

BiH će s ostalim zemljama regiona potpisati sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija

Han: Tražio rezultate reformi u BiH

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

3.6.2019

U poljskom gradu Poznanju u julu će se održati sastanak predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u okviru “Berlinskog procesa”. U ovoj diplomatskoj inicijativi učestvuju Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, koje već imaju kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, te Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao potencijalni kandidati za članstvo u EU.  

Hanovo pismo

Glavne teme skupa bit će oblasti povezivanja, posebno u sektoru infrastrukturnih projekata, daljnjeg napretka digitalizacije i povezivanja zapadnog Balkana s Evropskom unijom.

Samit će biti prilika i da se sagleda situacija nakon nedavno održanih evropskih izbora te da se novoj Evropskoj komisiji pošalje signal da nastavi putem, ali da se i na tom skupu otvori tema i razmotre određeni zaključci u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji.

Vijeće ministara BiH intenziviralo je ovih dana pripreme za učešće na ovom skupu, i to nakon što je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn) od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio informaciju o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja.

Han je u svom pismu, na koje je ovih dana iz Vijeća ministara otišao i odgovor, ukazao na značaj provedbe Strategije zapadnog Balkana, u kojoj se potencira važnost regionalne saradnje. Uoči samita u Poznanju, Han je posebno istaknuo važnost za BiH usvajanja regionalnih sporazuma o romingu, o liberalizaciji trgovine u oblasti usluga te o mobilnosti stručnjaka.

Slobodno kretanje

Saznajemo da će Bosna i Hercegovina upravo na tom samitu potpisati sporazum sa zemljama regiona o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne stomatologije, arhitekata i inžinjera građevine, kojim se otklanjaju prepreke za slobodno kretanje eksperata i stručnjaka na području cijele regije.

Saznajemo i da se čak 29 mjera iz oblasti saobraćaja, energije i regionalnog ekonomskog prostora, uključujući investicije, trgovinu, mobilnost i digitalizaciju u regionu, odnosi na BiH.

Finansijske institucije

“Berlinski proces”, osim zemalja Zapadnog Balkana, uključuje i neke zemlje članice EU, i to Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Francusku, Grčku, Njemačku, Sloveniju, Veliku Britaniju, Italiju, kao i Evropsku komisiju, međunarodne finansijske institucije i međunarodne i regionalne organizacije. Poljska je 2018. godine pristupila “Berlinskom procesu” na poziv kancelarke Angele Merkel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.