REAKCIJE

Gasal-Vražalica: Mehmedovićeva inicijativa besmislena i populistička

I zastupnik SDA jako dobro zna da su parlamentarci zaštićeni, prije svega, Ustavom BiH koji ne dozvoljava umanjene, a kamoli obustavu njihovih naknada, ukazuje Mehmedovićeva kolegica iz prošlog mandata

Maja Gasal-Vražalica: Manje populizma, više rada. Arhiv

M. KUKAN

20.6.2019

Maja Gasal-Vražalica, direktorica Akademije za žene i zastupnica u Državnom parlamentu u prošlom mandatu, ocijenila je besmislenom inicijativu Šemsudina Mehmedovića, aktuelnog zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), da se državnim parlamentarcima, dok traje blokada rada Predstavničkog doma, obustave isplate plaća. 

Član IX, tačka 2. Ustava BiH 

Na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Predstavničkog doma, Mehmedović je podnio inicijativu da se odluka Administrativne komisije izmijeni tako da se obustave isplate plaća za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim zastupnicima koji u mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Međutim, Gasal-Vražalica argumentira zbog čega je Mehmedovićeva inicijativa besmislena. Odgovor sigurno zna i sam Mehmedović, ali nije to javno rekao, a nalazi se u Ustavu Bosne i Hercegovine i njegovom Član IX, tački 2, koju je Gasal-Vražalica citirala: „Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosilaca funkcije.“

- Dakle, umanjena, a kamoli obustavljena – potcrtava Gasal-Vražalica.

Šta kaže Kodeks

Ona podsjeća i da je u mandatu 2014. - 2018. Parlamentarna skupština BiH usvojila Kodeks ponašanja zastupnika i delegata kojim se, između ostalog, reguliraju određena prava i obaveze parlamentaraca, a u jednom dijelu se spominje i povreda odredbi u kontekstu neobavljanja funkcije koje su se prihvatili. Tako citira i Član 22 Kodeksa koji decidirano navodi kako su lakše povrede „tri neopravdana izostanka sa sjednica, komisija, radnih tijela u kalendarskoj godini“, a teže su „nepridržavanje Ustava BiH i zakona; kršenje budžetske i finansijske discipline kojom se garantira pravilno upravljanje javnim sredstvima; poduzimanje radnje s ciljem nenamjenskog trošenja javnih sredstava i/ili grantova“. 

Čak 750.763 KM naplatili su državni parlamentarci za s četiri mjeseca, a nisu održali nijednu sjednicu. Arhiv

- Problem u ovome svemu jeste što još  nisu formirane komisije, pa samim tim ni Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH kojoj bi svako od izabranih mogao uputiti prijavu o povredi Kodeksa. Tako da i od ovoga nemamo trenutno ništa – naglašava Gasal-Vražalica.

Neki su su tu et' nako

Također savjetuje aktuelnim političkim predstavnicima:

- Manje populizma, više rada: Smjer u kojem se moglo ići jeste da SDA, kao stranka koja će sa svojim koalicionim partnerima HDZ-om BiH, SNSD-om i ko zna kime još iz FBiH činiti većinu, u parlamentarnu proceduru uputi zakon o izabranim zvaničnicima u PSBiH kojim bi se regulirala prava i obaveze zastupnika i delegata, a koji bi podrazumijevao i sankcije o kojima kolega Mehmedović govori. Budući da su imali većinu za izbor Kolegija PSBiH, nije valjda da za ovako plemenit zakon ne bi imali podršku?! Nije valjda da su se i ovoga puta sastavili zarad matematike, umjesto programa i donošenja zakona?! Tim zakonom bi se konačno mogla praviti razlika između onih koji rade posao zastupnika i onih koji su tu et' nako – ističe Gasal-Vražalica.

Podsjećanja radi, čak 750.763 KM na ime plaća naplatili su državni parlamentarci za samo prva četiri mjeseca ove godine, a da nisu održali niti jednu sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.