APSURDI

Bivša vojna lica tuže Federaciju

Kako je penzija sa početnih 900 opala na 580 KM

Primorani sudskim putem tražiti da im se vrati status, jer su bili profesionalna vojna lica i radili u svojoj firmi – vojsci. Arhiv

M. KUKAN

21.6.2019

Edvad Mustafičić skoro čitav radni vijek bio je vojno lice, od prijeratnog angažmana u bivšoj Teritorijalnoj odbrani, preko ratnog učešća u Armiji RBiH do mirnodopskog angažmana u Vojsci FBiH i penzionisanja, koje je uslijedilo 2004. godine, s gašenjem entitetskih vojski u procesu reforme odbrane u našoj zemlji.

Kako je sve teklo 

Zbog zahtjeva međunarodne zajednice za ubrzanim smanjivanjem vojnog personala u tom periodu, Vlada FBiH donosila je uredbe sa zakonskom snagom o povoljnijim uvjetima za stjecanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika, koje su bile privremenog karaktera.

Po osnovu tih uredbi, prestao je Mustafičićev angažman u profesionalnoj vojnoj službi, a od Zavoda PIO/MIO FBiH priznato mu je pravo na penzionisanje kao vojnog osiguranika. Penzionisan je u skladu s godinama radnog staža te je, kao i ostali penzioneri, ostvarivao pravo i na povećanje.

Tako je njegova penzija 2009. godine iznosila skoro 900 KM. Tada je, međutim, u FBiH donesen poznati Zakon o uštedama, koji je nametnuo smanjenje od 10 posto svima onima koji primanja imaju iz budžeta i Mustafičićeva penzija opala je na skoro 840 KM.

I to je bio tek početak agonije. Kako rješenja o penzionisanju izdata na osnovu privremenih uredbi nikad nisu zamijenjenja rješenjima prema Zakonu o službi u Vojsci FBiH, Zavod PIO/MIO je 2013. primijenio Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Time je Mustafičićeva penzija opala na svega 580 KM, a takvih slučajeva je 5.000 u Federaciji! Svi su primorani prava tražiti sudskim putem, a Mustafičić za naš list otkriva kako je ovih dana podnesena i kolektivna tužba protiv Vlade FBiH. Tako će se pokušati izboriti da im se konačno prizna profesionalni vojni angažman, a ne da budu tretirani kao socijalni slučajevi.

Mustafičić: Nismo socijalni slučajevi. Arhiv

Pojeo vuk magarca

- Nas više od 200 samo sa područja Tuzlanskog kantona podnijeli smo kolektivnu tužbu nadležnom Općinskom sudu u Sarajevu. Dodatno, više hiljada pojedinačnih tužbi već je odranije na razmatranju od kantonalnih do Vrhovnog suda. Samo tražimo da nam se vrati status penzionera vojnih osiguranika prema Zakonu o PIO, jer smo mi bili profesionalna vojna lica i radili u svojoj firmi - vojsci - pojašnjava Mustafičić, inače predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika Tuzlanskog kantona. 

Izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju demobilisanih boraca 2017. godine djelimično je umanjena šteta omogućavanjem da se kroz naredne tri godine vojni osiguranici vrate na iznos penzije koji su imali 2013. Šta sa ovih sedam godina - od 2013. do 2020. - pojeo vuk magarca, a uskaćeni su i za ona minimalna povećanja koja su u tom periodu imali svi drugi penzioneri zbog rasta troškova života.

Zna li Vlada koliki joj je jorgan

- Apsurd je tretirati nas kao osobe koje su ostvarile pravo na prijevremenu povoljnu penziju u statusu demobilisanog borca i još za njegovu penziju izdvajati sredstva iz boračko-invalidske zaštite. Zakon kaže da je penzija privatna imovina i samo tražimo pravo na ono za šta smo upolaćivali svoj novac u Fond PIO, a Vlada neka se namiruje onoliko koliko ima jorgana da se pokrije – poručuje Mustafičić. 

S druge strane, u Zavodu PIO/MIO FBiH na sve kažu da oni samo primjenjuju zakone koje donosi vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.