ISTRAŽUJEMO Nakon skandala s krađom uoči male mature

Sigurnost naših maturskih testova veća nego u Srbiji

Uoči samog testiranja devetih razreda, u Sarajevu se testovi sa zapakovanog CD-a prebacuju u EMIS sistem i pola sata prije testa dijele djeci u školama

M. KUKAN
23.06.2019 07:13

U Srbiji je uhapšen radnik štamparije, otac maturanta, koji je ukrao test

Foto: Ilustracija

Srbiju već danima potresa skandal zbog krađe testova iz matematike za malu maturu. Uhapšen je radnik štamparije, otac maturanta, koji je ukrao test, uslikao ga, proslijedio sinu putem Vibera, a on podijelio s vršnjacima. 

Kako se ovih dana za devete razrede održava eksterna matura iz matematike, bosanskog i engleskog jezika, ministricu nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Zinetu Bogunić pitali smo kako su kod nas zaštićeni maturski testovi.

 Recenzija i osiguranje

- Kod nas se odredi komisija koja iz kataloga dostupnih svim učenicima na našoj internetskoj stranici, pregleda i izabere zadatke. Onda se to pošalje eksternim evaluatorima. Riječ je o recenzentima s fakulteta i obično to bude jedna osoba. Potom se zadaci snimljeni na CD-u, koji je sigurnosno potpuno osiguran, zapakovan, predaju meni kao ministrici večer uoči održavanja mature - pojašnjava Bogunić.

  •  Bogunić: Vjerujemo članovima komisije
    Bogunić: Vjerujemo članovima komisije Foto: Ilustracija

Dalje opisuje da nadležna komisija ujutro preuzima CD, pred ministricom ga otpakuje, kako je to bilo i prije nekoliko dana, te pola sata do 40 minuta prije održavanja mature u školama testove postave u sistem, tzv. EMIS.

Ljudski faktor

- Onda ih šaljemo školama, gdje, također, postoje komisije koje čine direktor i osoba odgovorna za EMIS, koja testove otključa u sistemu. Prvi primjerak se isprinta, pod ingerencijom direktora se sve iskopira i onda se komisijski nose pred učenike i sav taj posao traje oko pola sata. Nemoguće je reći da nema šanse za zloupotrebe, svi vjerujemo članovima komisije i uvijek je tu ljudski faktor, ali sigurno je da je naš sistem sigurniji od prakse štampanja u Srbiji - kaže Bogunić.

 Prepisat ćemo od Slovenaca 

Ministrica Bogunić otkriva kako će inicirati da se naš sistem dodatno unaprijedi onako kako se to radi u Sloveniji, gdje nikakvog dodira sa maturskim testovima ne može imati neko ko će, kako kaže, i u drugom koljenu imati osobu koja polaže maturu.

- Primjerice, da se to kod nas primijeni, značilo bi da ja, kao ministrica, ako bih imala, recimo, rodicu koja treba maturirati, ne bih mogla imati nikakav pristup zadacima za maturu. To je odličan sistem i ići ćemo i mi ka tome - navaljuje Bogunić, dodajući da je eksterna matura u KS završena prekjučer bez ikakvih problema.

Komentari

NA VRH