SRBIJANSKI MEDIJI Tužilaštvu za ratne zločine prijavljen bivši predsjednik Slovenije

Beogradska "Politika": Krivična prijava protiv Milana Kučana za genocid i razbijanje SFRJ

Prijavu podnio advokat Dušan Bratić, a obuhvaćeni su i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane Slovenije, nekadašnji komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još tri osobe

M. K.

Kučan: Teške optužbe iz Srbije

Foto: Agencije


Beogradska "Politika" saznaje da je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine podnesena krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana zbog navodnog "ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i za genocid uljeto 1991. godine".

Prema informacijama lista, krivičnom prijavom koju je podnio advokat Dušan Bratić obuhvaćeni su i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije, nekadašnji komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još tri osobe. 

  • Današnja naslovnica beogradske "Politike" s viješću o prijavi protiv Kučana

    Današnja naslovnica beogradske "Politike" s viješću o prijavi protiv Kučana

    Foto: "Politika"


U prijavi se navodi da su "Kučan, Slapar, Anderlič i ostali kršili pravila Ženevske konvencije za vrijeme oružanih sukoba koji su na teritoriji Slovenije trajali od 27. juna do 7. jula 1991. godine. Sukob je izbio između JNA i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ, na jednoj strani, i oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija slovenskog rukovodstva, na drugoj strani".

Bratić tvrdi da je "Kučan bio predsjednik Slovenije i da je imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, pa kao takav ulazi u red glavnih zločinaca za razbijanje Jugoslavije".

- Kučan ne samo da nije poduzeo ništa da kazni izvršioce već je poticao na izvršenja djela ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. godine izvršeni brojni ratni zločini nad civilima, među kojima su žene i djeca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje - tvrdi Bratić.

Inače, na današnji dan navršava se 28 godina od početka oružanog sukoba u Sloveniji nakon njenog otcjepljenja od SFRJ. Prema navodima srbijanskih medija, u oružanoj akciji, za koju srpska propaganda krivi Kučana, poginula su 44 pripadnika JNA, šest oficira, sedam podoficira, 30 vojnika, među kojima 11 nesrpske nacionalnosti, dok je 184 pripadnika JNA ranjeno.

NA VRH

Podijeli članak na