REAKCIJE

Izmjene zakona nisu otklonile anomalije

Ministar Bukvarević i premijer Novalić na početku mandata rekli da nama nije mjesto u Zakonu o povoljnijem penzionisanju branilaca, podsjećaju vojni penzioneri

S ranijih protesta: Kao da se naši troškovi života, a svima ostalima rastu. Arhiv

M. KUKAN

28.6.2019

Nakon što su resorni federalni ministri za boračka pitanja, te rada i socijalne politike ugasili nade 5.000 penzionera, vojnih osiguranika, da će biti zakonski tretirani kao i svi ostali penzioneri, oni ne odustaju od svoje borbe.

Smanjene penzije

Podsjetimo, nakon već sedam godina dugih pokušaja rješavanja problema derogiranja svojih stečenih socijalno-statusnih prava, vojni osiguranici posegnuli su za kolektivnim tužbama protiv Federacije. 

Jedan od njih je i Nihad Šehović, iz Tuzle, koji boračkog ministra Salku Bukvarevića i federalnog premijera Fadila Novalića podsjeća na izjave s početka njihovog mandata da profesionalnim vojnim licima nije mjesto u Zakonu o povoljnijem penzionisanju branilaca koji im je 2013. godine penzije smanjio za duplo.

Šehović: Jedno govore, drugo rade. Avaz

Mirsad Sinanović iz Gračanice ističe, također, kako izmjene ovog zakona koje su donesene 2017. nisu otklonile nijednu anomaliju, osim što će tek naredne godine vratiti ovoj kagategoriji iznose penzija na nivo iz 2013.  

-Kao da se troškovi života za nas smanjuju, a za sve ostale rastu – konstatira Sinanović.  

Taib Šikalo iz Zenice naglašava da su predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH imenovani u radne grupe koje trebaju sve ranije Vladine uredbe o penzionisanju obuhvatiti jednim zakonom

Podračun 126.

-Ministarstvo je moralo znati da su se na podračunu 126. starog Zakona o PIO FBiH nalazila sredstva samo za penzije vojnih osiguranika, koji su i uplaćivali u taj podračun i da predstavljaju našu stečenu imovinu o čemu postoje i sudske presude – potcrtava Šikalo.  

Penzionisani general Anđelko Makar iz Tuzle kaže da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nadležno za sve propise o penzionisanju pa i vojnih osiguranika.

Makar: Naša stečena prava. Avaz

-Nikakvim aktom naša stečena prava u momentu ostvarivanja prava na penziju nisu mogla biti niti su prebačena u oblast boračko invalidske zaštite – zaključuje Makar.

Šikalo dodaje da ni autentično tumačenje člana 126. koje ide u prilog ovoj populaciji nikad nije stavljeno na dnevni red Parlamenta FBiH, a da jeste ne bi došlo do konfuzije i nejasnoća o statusu vojnih osiguranika. 

Sinanović: Ništa nisu ispravili. Avaz

Diskriminirani i u odnosu na HVO  

Tuzlak Emir Selmanović smatra da je zbrinjavanje bivših profesionalnih vojnih lica i demobilisanih boraca svjesno urađeno da bi se stekao utisak da se pravo jednih ostvaruje nauštrb drugih.

Selmanović: Svjesno urađeno. Avaz

-A, to nije tačno. Mi se samo borimo protiv diskriminacije – kaže on. 

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika Tuzlanskog kantona Edvad Mustafičić kaže se tužbama traži i priznavanje staža s uvećanim trajanjem svim pripadnicima bivše Vojske FBiH. 

Mustafičić: Priznavanje staža. Avaz

-Kako je bilo moguće da se pripadnici iz komponente HVO primaju u Vojsku FBiH po jednim, a pripadnici ARBiH po drugim uslovima. Neshvatljivo je da neko ima pravo na staž s uvećanim trajanjem, a neko nema, iako rade u istoj jedinici na istovjetnim radnim mjestima i pod istovjetnim uslovima - pita Mustafičić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.