REAKCIJE

Ambasada Slovenije bez komentara na vijest da je Milan Kučan u Srbiji prijavljen za "genocid i razbijanje SFRJ"

Dušan Bratić rekao da su u pripremi prijave i za druge događaje te da se osniva centar za istraživanje i dokumentaciju o ratnim zločinima na području Slovenije i Hrvatske

Kučan: Bivši predsjednik Slovenije bio je svjedok optužbe u predmetu protiv Miloševića. Agencije

M. KUKAN

27.6.2019

Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini vijesti koje ste naveli ne komentira, odgovorili su iz Slovenske ambasade u Sarajevu na upit "Avaza" o danas objavljenim informacijama u beogradskoj "Politici" o tome da je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine podnesena krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana zbog navodnog "ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i za genocid uljeto 1991. godine".

Prijavu je podnio advokat Dušan Bratić, a obuhvaćeni su i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane Slovenije, nekadašnji komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još tri osobe.

Bratić je odgovorio na pitanja dopisnika RTV Slovenije Boštjana Anžine da su "u pripremi prijave i za druge događaje u kojima su, prema raspoloživim dokazima, prekršena pravila međunarodnog humanitarnog prava i nasilni zločini protiv pripadnika JNA, među kojima i neki Mađari, Makedonci, Albanci i Muslimani, ne samo Srbi nego Crnogorci".

Bratić: Uskoro nove prijave. Agencije

Prema njegovim riječima, "uskoro će jednu prijavu podnijeti majka ubijenog albanskog pripadnika makedonske nacionalnosti". Prema Bratiću, osniva se centar za istraživanje i dokumentaciju o ratnim zločinima na području Slovenije i Hrvatske, a rođaci žrtava moći će prezentirati svoje dokaze i saznanja o zločinima.

RTV Slovenije piše da je u ratu za nezavisnost ubijeno 19 ljudi na slovenskoj strani i 45 na strani JNA, 182 osobe su ranjene na slovenskoj i 146 na strani JNA, 12 stranih državljana je, također, poginulo. Prema zvaničnim podacima, zarobljena su 4.693 pripadnika JNA i 252 pripadnika policije.

Kučan je prije raspada Jugoslavije bio na čelu Saveza komunista Slovenije, a od 1990. godine bio je predsjednik Predsjedništva Slovenije, zatim jugoslavenske republike, a nakon nezavisnosti, njen prvi predsjednik ostao je na dužnosti dva mandata do 2002. godine.

U maju 2003. Milan Kučan se pojavio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu kao svjedok optužbe u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.