STRAZBUR Majke Srebrenice i Žepe uputile poziv generalnom sekretaru Vijeća Evrope

Subašić i Hotić zatražile da Jagland obilježi kraj svog mandata proglašenjem Dana sjećanja na genocid

Generalni sekretar VE pokazao je razumijevanje, ali i istakao da je Vijeće Evrope kompliciranija institucija čije su članice i balkanske zemlje

M. K.
27.06.2019 17:55

S današnjeg susreta: Subašić, Jagland i Hotić

Foto: Agencije

Predstavnice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić sastale su se danas u Strazburu s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Torbjornom Jaglandom.

Zajednička budućnost i zaštita od zla

Na sastanku su zatražile da Jagland donese odluku o proglašenju Dana sjećanja na genocid u Srebrenicu i time obilježi kraj svog mandata.

-Danas smo u najvećoj instituciji za zaštitu ljudskih prava u Evropi. Žao nam je da Vijeće Evrope nije do sada donijelo odluku o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici koji je počinjen na pragu 21. stoljeća. Mi smo došle da vas zamolimo da do kraja svog mandata donesete ovu odluku i po tome ostanete upamćeni - kazala je Subašić generalnom sekretaru.

Ističući da je podsjećanje na genocid u Srebrenici potrebno kako Bosni i Hercegovini zbog zajedničke budućnosti s drugima, tako i Evropi da se zaštiti od zla koje je dovelo do genocida, a koje danas prijeti svima u svijetu, Subašić je napomenula da je Evropski parlament usvojio tri rezolucije o srebreničkom genocidu i da svakog 11. jula drži spuštenu zastavu ove evropske institucije na pola koplja.

Također je iznijela niz problema s kojima se susreću bh. građani, a to su negiranje genocida, davanje naziva Studentskog doma na Palama po imenu presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, problem obrazovanja u RS u okviru kojeg učenici osnovne škole u devetom razredu uče o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao nacionalnim herojima, diskriminiranje prava bošnjačkih civilnih žrtava na prostoru manjeg entiteta i drugim problemima povratnika.

  • Majke Srebrenice i Žepe uručile su prigodan poklon generalnom sekretaru Vijeća Evrope
    Majke Srebrenice i Žepe uručile su prigodan poklon generalnom sekretaru Vijeća Evrope Foto: Agencije

Opomena da se fašizam ne ponovi

Generalni sekretar VE pokazao je razumijevanje i istakao potrebu da se problemi riješe. No, istakao je da je Vijeće Evrope kompliciranija institucija od Evropskog parlamenta s obzirom na broj zemalja koji su njegove članice, a u koje spadaju i balkanske zemlje. Naveo je da u ovoj instituciji postoji procedura za donošenje odluke o proglašenju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici . 

- Mi smo Evropljani po našem geografskom položaju i želimo biti članica EU. Ako neko od članica Vijeća Evrope odbije da stane uz vas pri donošenju ove odluke pitajte ga da li ste vi ljudi, da li želite da se nastavi izvršavanje genocida - kazala je Kada Hotić generalnom sekretaru.

-Mi smo preživjeli agresiju od ljudi s našeg prostora koji su smatrali da muslimani u BiH trebaju biti eliminirani. To je bio fašistički poduhvat. Fašizam svi osuđujemo – dodala je Hotić, ističući da obilježavanje koje traže Majke Srebrenice i Žepe treba biti opomena da se taj fašizam ne ponovi.

-Bosna je sramote Evrope i svijeta. Zar je moguće da bi Evropa mogla dopustiti nekome da se ponosi zlom genocida koji je počinjen u Srebrenici - kazala je Hotić.

Generalni sekretar Jagland, koji je sa Subašić i Hotić razgovarao sat vremena, što je izuzetak, iskazao je podršku majkama Srebrenice i Žepe.

Komentari

NA VRH