NEZADOVOLJSTVA

Vojni penzioneri osiguranici ne odustaju: Apsurdno je nas svrstavati u demobilisane borce

Zašto Parlament FBiH nikada nije uvažio odredbu da se sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika vode na jednom podračunu

Arhivska fotografija pripadnika bivše Vojske FBiH: Mnogi sa više od 40 godina radnog staža i više od 65 godina starosti nisu ostvarili svoja prava. Arhiv Avaza

M. KUKAN

2.7.2019

Vojni penzioneri osiguranici kojih je u Federaciji oko 5.000 i od kojih su mnogi sa više od 40 godina radnog staža i više od 65 godina starosti, ne odustaju od ispunjenja svojih zahtjeva.  

Famozni član 126. 

Traže da se svima onima kojima je rješenjem bivšeg Ministarstva odbrane FBiH prestala profesionalna vojna služba prizna pravo na starosnu i prijevremenu starosnu penziju i da se izdvoje iz Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

- Apsurdno je nas svrstavati u status demobilisanog borca i za našu penziju izdvajati sredstva iz boračko-invalidske zaštite u visini od 50 posto penzije, a ostalih 50 posto s tzv. podračuna 126. Fonda PIO - kaže Taib Šikalo, vojni penzioner iz Zenice.

Pojašnjava da je to račun koji je bio u skladu sa članom 126. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na koji su uplaćivani doprinosi vojnih osiguranika upravo za isplatu njihovih penzija.

Stečena imovina

- To je stečena imovina o čemu postoje i sudske presude. Budući da su Ministarstvo rada i socijalne politike i Federalni zavod PIO imali različito mišljenje o primjeni tog člana 126. Vlada FBiH je još 2012. godine utvrdila i Parlamentu uputila prijedlog njegovog autentičnog tumačenja. Prema tom prijedlogu, sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika vode se na jednom podračunu Zavoda PIO i penzije svih vojnih osiguranika isplaćuju se sa tog računa, neovisno da li se radi o primjeni propisa na nivou FBiH ili BiH, a koji tretiraju vojne osiguranike - kaže Šikalo.

Šikalo: Kome treba konfuzija. Avaz

Međutim, iako je bilo predviđeno da se ovo tumačenje primjenjuje i važi od dana primjene člana 126. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Parlament FBiH nikad ga nije stavio na svoj dnevni red.

-Potreba ovog tumačenja člana 126. više puta je iznošena i u reviziji finansijskih izvještaja Federalnog zavoda PIO. Da se na tome insistiralo ne bi ni došlo do konfuzije i nejasnoća o statusu vojnih osiguranika, načinu obezbjeđenja sredstava za isplatu penzija, obračunu penzijske osnovice i isplatnom koeficijentu - ističe Šikalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.